[°°] Machaut Messe de Notre Dame Ite missa est / F-Pn 1584

[ENG] Fifth and last series of movies with Psallentes’s performance of the Ite missa est from Machaut’s Messe de Notre Dame. F-Pn 1584 is a fourteenth century manuscript (probably made in Reims and Paris, 1372-1377) containing poetry and music by Guillaume de Machaut. It also contains a version of Machaut’s Mass (there are five sources for the Mass). The book was at one time in the possession of Lodewijk (Louis) of Gruuthuuse in Bruges. Thanks for listening, keep watching!

[NL] Vijfde en laatste reeks filmpjes met de Ite missa est uit Machaut’s Messe de Notre Dame, zoals uitgevoerd door Psallentes. De manuscript-folio uit F-Pn 1584 kun je hierboven meer in het algemeen bekijken, afgewisseld met enkele shots van tijdens onze opnamesessies. Hieronder kun je dan de vier verschillende stemmen gedetailleerd volgen – al is dat wel nogal een luisteroefening. Voor alle duidelijkheid, bij Machaut worden de vier stemmen niet aangeduid met zo’n benamingen als sopraan, alt, tenor en bas, maar met triplum, motetus, tenor en contra-tenor. Vooral dat laatste kan vreemd lijken. Het is dan ook een aanduiding van de functie van die stem, niet van het stemtype. De contra-tenor bij Machaut beweegt zich doorgaans tegen (eigenlijk eerder met, of zelfs verstrengeld met) de tenor. Ook die ‘tenor’ is een functie-omschrijving: het is de stem die het oorspronkelijke gregoriaans weergeeft (check alle filmpjes eindigend op x.3). Dank voor het luisteren, blijf kijken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: