Beghinae [NL]

Psallentes' Beghinae - Here with Rozelien Nys, Helen Cassano, Lieselot De Wilde, Kerlijne Van Nevel

In ‘De Begijntjesprocessie’ presenteert Psallentes het gregoriaans van Vlaamse begijntjes. Deze devote vrouwen waren niet gebonden aan een kloosterregel, verrichtten een aantal religieuze taken, in eenvoudige kledij en met een belofte van kuisheid. Jacob van Vitry schreef in 1215 al over deze ‘heilige vrouwen’, die ‘vleselijke verlokkingen de rug toekeerden, de rijkdommen van de wereld verachtten uit liefde voor het hemelse koninkrijk, zich in armoede en nederigheid aan hun hemelse bruidegom wijdden en een schamele maaltijd verwierven door hun eigen handenarbeid’.

In een lange ommegang omcirkelt het ensemble het publiek met gezangen voor verschillende typisch begijnse devoties als voor de maagd Maria, de heiligen Maria Magdalena en Begga, of de feesten van de Heilige Drievuldigheid en het Heilig Sacrament.

Hendrik Vanden Abeele stelde een groep jonge zangeressen samen, die voor de vertolking van uitgelezen gezangen putten uit het rijke repertoire dat in allerlei bronnen uit Vlaamse begijnhoven te vinden is. Er is processiemuziek te horen uit verschillende zestiende- en zeventiende-eeuwse bronnen, ondermeer afkomstig uit de begijnhoven van Brugge, Antwerpen en Amsterdam.

Bezetting: 8 zangeressen

Duur: ca. 65 minuten zonder pauze

Programma: Antifonen, hymnes, prosa en responsoria uit zestiende en zeventiende-eeuwse manuscripten (graduale’s, antiphonaria en processionale’s) uit de begijnhoven van Brugge, Amsterdam, Turnhout, Antwerpen en Mechelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: