Dag van de Oude Muziek!

21 maart het begin van de lente? Er zijn toch geen seizoenen meer? Nee, laat ons deze dag aan de Oude Muziek wijden – met hoofdletters.

21 maart is Early Music Day, zoals het Europese netwerk REMA het heeft opgezet. Waarom 21 maart? Omdat het de geboortedag is van Johann Sebastian Bach. Wij vinden het fijn dat de buitengewone Bach daarmee peetvader van de Oude Muziek wordt.

Er is wel een probleempje: door Bach met ‘Oude Muziek’ te verbinden wordt die term ver over de grens van het jaar 1600 getild, en wordt ‘Oude Muziek’ alles wat ‘barok en vroeger’ is. Prima op zich, geen probleem, allemaal goed, maar de échte Oude Muziek is ons inziens toch die van de middeleeuwen en de renaissance. Muziek van voor 1600 krijgt ten opzichte van muziek van de barok en later nog steeds weinig aandacht. Muziek van barok en later staat meer dan sterk genoeg in programmatie van concertzalen en muziekzenders.

Maar we vieren graag mee. De datum is niet belangrijk, omdat uiteraard élke dag dag van de Oude Muziek is. Alleszins voor ons bij Psallentes, en daar zijn wij blij mee en trots op. Dit weekend gaan we samen met onze vrienden van The Royal Wind Music drie keer (échte, haha) Oude Muziek laten horen. In Groningen, Leuven en Brugge. Informatie en tickets hier.

Om deze dag extra glans te geven, en omdat je ook zou kunnen argumenteren dat álle muziek Oude Muziek is omdat ze altijd ten laatste daarnet is gemaakt, draaien we vandaag een plaatje van Olivier Messiaen. Het zesde deel uit de Turangalîla-symfonie. Muziek uit de jaren veertig van de twintigste eeuw. Ach, aanhoor wat Messiaen doet om ons iets bijzonders voor de geest te halen. Twee geliefden brengen de nacht door in de tuin. Er hangt een zwoele sfeer, alles is vredig, rustig, kalm. De ochtend komt eraan, vogeltjes beginnen te tsjilpen. Dit is onze heildronk op de Early Music Day. Proost!

Hendrik Elie Vanden Abeele, 21 maart 2023

PS. Psallentes heeft sinds kort een eigen Facebook-pagina. Wil je ons volgen? Dank!

PS2. Messiaens Turangalîla-symfonie kan je begin mei 2023 live meemaken in Brussel, Brugge en Antwerpen.

One thought on “Dag van de Oude Muziek!

Add yours

  1. “Bach ist Anfang und Ende aller Musik” zei Max Reger (in 1906). Dus zeker mooi, dat hij de peetvader van de Oude Muziek is. Voor mij is het David Munrow geweest die me er van bewust maakte dat ver voor 1600 ook schitterende muziek gemaakt is, en soms zelfs bewaard en zeker waard om uit te voeren. Gelukkig gebeurt dat steeds meer, in concerten en op geluidsdragers. Daarbij zijn steeds nieuwe werken te ontdekken, en komen er nieuwe uitvoeringspraktijken. Kortom: Oude Muziek is ook nieuwe muziek. Juist de ontdekkingen in de tijd van voor Bach levert talloze “nieuwe” muziek op. Happy Early Music Day!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: