De kortheid van het leven

Net zoals de rest van de muziekwereld in Vlaanderen en ver daarbuiten zijn ook wij bij Psallentes geschokt door het nieuws dat vandaag componist Wim Henderickx is overleden. Ieder van ons had wel een of andere connectie met Wim, en ieder van ons kan het nog niet goed vatten dat hij er niet meer is. Wat is het leven kort – voor sommigen nog korter dan voor anderen.

Het laatste Psallentes-concert voor de Corona-stop was in Kortrijk, begin maart 2020. We werkten voor Festival van Vlaanderen met onze Messe de Tournai mee aan Wims avondvullende project ‘Colors’. En met Wim spraken we al af dat hij voor een nieuwe samenwerking van Psallentes met Het Collectief een compositie zou maken met de werktitel ‘The Ethereal Mind’. Nog maar recent waren ook wij gaan kijken en luisteren naar Wims grootse opera, met in de hoofdrol Lore Binon, een Psallentes-oudgediende.

Maar dat zijn maar materialiteiten. Dat hij iemand was die altijd goed gezind leek, iemand die je altijd open en eerlijk benaderde, die vol vuur en warmte zat, die onmetelijke energie had en enthousiasme aanstak: dát is wat we van hem, van jou, Wim, ons zullen herinneren.

Aan Wims gezin, zijn familie en vrienden, en aan iedereen die zijn warmte zal moeten missen: onze deelneming.

Noot: een eerdere versie van dit bericht had verkeerdelijk 2019 in plaats van 2020 als jaartal waarin het Kortrijks concert plaatsvond.

One thought on “De kortheid van het leven

Add yours

  1. Een zéér groot verlies voor de muziekwereld ! Heel jammer, Wim had nog zoveel boeiende, hedendaagse muziek kunnen componeren !
    Ook ik heb genoten van zijn opera De Bekeerlinge. Als voorbereiding heeft Amarant een reeks lezingen gegeven waar ook Wim, op een warme en minzame manier, uitleg gaf omtrent de muziek die hij componeerde voor deze schitterende productie !
    Mijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden.
    Anita Verheecke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: