10•09•2022 Gent [B] Officium met Silbersee en Psallentes

Er is vloed, er is eb. De zon gaat op, de zon gaat onder. Tussen het een en het ander nemen de zangeressen van Psallentes de tijd om het officie te zingen. Ze leggen met niets dan stemmen een kussen klaar waarop het caleidoscopisch gezelschap Silbersee spelden prikt — eigenzinnig, verrassend. Niet liturgisch, wel spiritueel, intens meditatief. Een oefening in (on)regelmaat en (on)evenwicht doorheen de dag, op het ritme van de uren ‘klein en groot’. Met de opkomende zon klinken eerst de metten, ‘s avonds leggen we met de completen de dag neer. Daartussen priemen en tertsen, sexten en nonen, en natuurlijk vespers. Alles krijgt een plaats, alles valt in de plooi, het ritme van de uren klopt. Of niet? Tussen geworteld zijn en ontworteld worden ligt maar één beweging. In microdosering of op z’n hardst: hier ga je van trippen.

Tickets hier (Festival van Vlaanderen). Gent, Klein Begijnhof, Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk, zaterdag 10 september 2022. Zes verschillende concerten van ongeveer veertig minuten (sic): 7u, 9u, 12u, 15u, 18u, 20u. Eén concert beleven is al fijn, maar de hele dag door, dat is de max!

Tekst en foto Hendrik Vanden Abeele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: