11•09•2021 Mechelen [B] Begijnhofkerk

Ah, begijnhoven en begijnhofkerken: dat is ons ding hé. Vandaag hadden we de eer om met zes (oorspronkelijk zeven, zie verder) zangeressen van Psallentes de plechtige opening van de gerenoveerde Begijnhofkerk van Mechelen op te luisteren. O! Wat een genoegen was dat. Ten eerste is de kerk fantastisch knap gerestaureerd, met een gedurfde keuze voor een meer negentiende-eeuws kleurenpalet, ten tweede klinkt het er waarlijk geweldig, en ten derde was er een karrenvracht volk aanwezig. Bewoners uit de buurt, liefhebbers van begijnhoven, vertegenwoordigers van cultuur en erfgoed, een schepen, de burgemeester van Mechelen, en twee ministers uit de Vlaamse regering. Er is dan ook flink veel geld geïnvesteerd in deze kerk — die naar het schijnt vijftig jaar in de steigers stond.

Door omstandigheden zongen we vandaag met mondmaskers. Wat een contrast met Utrecht vorige week, waar mondmaskers uit winkels, straten en concertzalen verdwenen zijn. Zonder mondmasker zingen had ook hier in Mechelen gekund, maar zoals gezegd: door omstandigheden (die we hier niet verder hoeven te verklaren) besloten we ons aloude devies ‘liever veel te voorzichtig dan een beetje onvoorzichtig’ uit de kast te halen. Even leek het er overigens op dat we van de zeven voorziene zangeressen er drie zouden moeten missen. Dan zou het dus een kwartetje geworden zijn. Maar bijna alles viel in z’n plooi — uiteindelijk is maar één zangeres thuisgebleven.

Met deze zaterdag in Mechelen zijn we intussen aan de vijfde zaterdag op rij bezig (en er zat ook nog een zondag bij). Dat noemen ze een ‘streak’. En nog is het niet gedaan: volgende zaterdag zijn we in Sint-Niklaas (weer om een gerenoveerde kerk in te zingen) en de zaterdag daarna zijn we in Luik te horen (Saint-Martin, helaas uitverkocht).

Voor vandaag: veel dank aan iedereen die onze Mechelse passage mogelijk maakte. Een historisch moment beleefd trouwens: voor twee van de auto’s van zangeressen was een plaatsje voor de kerk voorzien, naast twee auto’s voor de ministers (sic). Door een misverstand werd één van de auto’s van een zangeres weggesleept — maar binnen het uur stond dat autootje er terug, zonder boete, zonder kosten. Mechelen, je bent er me eentje! Bedankt voor deze prachtige zaterdag, op een prachtige locatie.

Foto’s en Tekst Hendrik Elie Vanden Abeele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: