[PRESS] ‘de soort schoongespoelde, serene zangstijlen’

Ook een bespreking in de Volkskrant gehad, eergisteren 6 september, over (onder meer) onze ‘Officiedag’. Je kan het hele stuk van Merlijn Kerkhof hier lezen. Meneer Kerkhof vindt dat Psallentes bevolkt is met prachtige stemmen, maar vraagt zich wel af of we het proefschrift van Leo Lousberg hebben gelezen. Nou, ja eigenlijk, prima proefschrift en super interessant. Bedoelt u vervolgens dat we dan moreel verplicht zijn om ook met kwarttonen en signaaltonen te gaan zingen? Heeft u, meneer Kerkhof, het proefschrift van Hendrik Vanden Abeele gelezen?

Voorts wordt ons min of meer verweten ‘de soort schoongespoelde, serene zangstijlen’ te hanteren ‘waar steeds maar groepen zich los van maken’. Goed voor hen, als dat hun missie is, toch? Wij streven inderdaad een serene zangstijl na — ik zie zelf alleszins niet wat daar mis aan is. Schoongespoeld? Ik heb het graag ‘schoon’ ja, wat is daar mis mee? Minder betrokken, zegt u? Nou, dat is uw mening, vind ik, we hebben heel veel zeer betrokken mensen over de vloer gehad. Het was in de middeleeuwen overigens een doodzonde (ijdelheid, weet je wel) om jezelf op de voorgrond te zetten tijdens het zingen van gregoriaans. Daarom gaat het bij Psallentes ook bijna altijd om het collectieve, in een bescheiden basishouding. Minder avontuurlijk? Ik zou zeggen: missie geslaagd!

Hendrik Vanden Abeele

One thought on “[PRESS] ‘de soort schoongespoelde, serene zangstijlen’

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: