Gregoriaans en polyfonie: de zuurdesem van de oude muziek

Stijn Jacobs (Bookman, links) en Hendrik Vanden Abeele (rechts) voor De Broodenier in Leuven, waar binnenkort de ‘Psallentes Jukebox’ te beleven is. Met dank aan de fietsster van dienst.

Blij te melden dat ons ‘Jukebox’-project zal doorgaan bij bakkerij De Broodenier in Leuven. Daar in de Mechelsestraat bakken ze het lekkerste brood ter wereld — en dan kan het natuurlijk alleen maar over zuurdesem gaan. 

Zuurdesem? Ja, meel en water en je bent vertrokken. (In de lockdown-tijd leek iedereen aan de slag te willen gaan met het aanmaken van een eigen desem, maar zo vanzelfsprekend is het nu ook weer niet.)

In augustus gaat De Broodenier met vakantie. (Ik had bijna geschreven dat die ‘zuurverdiend’ is.) Voor ons de geschikte gelegenheid om met ons project hun op dat moment leegstaand pand te betrekken. We zij erg blij dat Michiel en Hilke enthousiast op onze vraag ingingen.

Overigens: de zuurdesem is voor het brood, wat gregoriaans en aanverwante polyfonie is voor de oude muziek. Doorgegeven over generaties, en het vraagt vakmanschap om een topproduct af te leveren. (Is dit laatste te ‘stoeferig’? Misschien wel, maar enerzijds was De Broodenier mooi in de running voor ‘Beste Bakker van Vlaanderen’ en anderzijds werd Psallentes nog maar heel recent in De Standaard omschreven als ‘Vlaanderens topgregorianen’ — nou dan!)

We bieden het publiek de kans om heel kort maar ook heel persoonlijk een streepje Psallentes te beleven. Op zaterdagen 14, 21 en 28 augustus zullen we tussen 10u en 17u om het half uur een mini-concertje geven, waarbij je, na ingeschreven te hebben voor een specifiek uur, voor even de co-curator van het event wordt.

Op de genoemde zaterdagen kunnen we je dus ontvangen. Eerste mogelijkheid om 10u, laatste keer om 16u30. We verwelkomen je individueel (of als koppel, als gezin, enkele vrienden — alleszins maximum vier personen). In een inleidend gesprekje met ondergetekende en één van de aanwezige zangeressen gaan we op zoek naar wat je het liefst van ons te horen krijgt. We leggen je een menu voor en we adviseren je in je keuze. Denk ‘sommelier’. Vervolgens krijg je live en exclusief dat mini-concert voorgeschoteld. Het evenementje is gratis, al bieden we wel steunmogelijkheden. Aangezien we speciaal voor jou en je (kleine) gezelschap zingen, zal stiptheid een absolute vereiste zijn. Het geheel duurt maximum 30 minuten en bevat aan het eind ook een gefilmd nagesprekje — maar alleen als je dat zelf ziet zitten. 

Inschrijven kan vanaf nu door een bericht te sturen naar hendrik.vda[at]me.com. In de komende weken herhalen we deze oproep nog wel. Geef in je bericht graag aan wat je voorkeurdatum en je voorkeuruur is. Dan zoeken we samen naar een geschikt moment.

Je bent alvast van harte welkom, en we kijken ernaar uit je te ontvangen in De Broodenier. Wie een inschrijving niet ziet zitten of zich niet voor een bepaald uur kan of wil engageren is altijd welkom om vanop straat een kijkje te nemen. De deur zal altijd openstaan, dus in dat recent heraangelegde en verkeersvrije deel van de Mechelsestraat zul je ons zeker kunnen horen zingen…

Hendrik E. Vanden Abeele, 25 juli 2021

Op de foto: een paar dagen geleden nog maar hadden we met Psallentes een ‘team-dag’, waarop we ook kort een bezoekje brachten aan de op dat moment al uitverkochte De Broodenier — links Stijn Jacobs van Bookman (onze ‘agent’) en rechts Hendrik Vanden Abeele, met op de achtergrond dus de bakkerij. Een toevallig passerende fietsster bracht nog wat blond haargeweld in the picture.

‘Psallentes Jukebox’ wordt mee mogelijk gemaakt door de Stad Leuven, de Vlaamse overheid en de Culturele Activiteitenpremie. Met dank!

2 thoughts on “Gregoriaans en polyfonie: de zuurdesem van de oude muziek

Add yours

 1. Beste Hendrik ,

  Een heel fijn en mooi project!! Spijtig genoeg kunnen wij niet aanwezig zijn ingevolge alle tot onlangs verdaagde vriendenafspraken. Alleszins heel veel succes van harte toegewenst!

  Met zeer vriendelijke groeten,

  Francine en Frans

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: