[PRESS] Von Bingen ‘First Hour’: zware kost

Even een vergetelheid rechtzetten. Enkele jaren geleden verscheen in Luister een recensie van onze toen nieuwe cd ‘Hours of Hildegard. First Hour’. Tenzij ik me vergis heb ik die recensie hier niet vermeld, dus ik doe het alsnog. Misschien vooral omdat we tevreden zijn met het finale oordeel van recensent René de Cocq. Hij geeft 8/10 (dat is grote onderscheiding, toch?) en zegt aan het eind: ‘Het is knap gedaan, met een hoog niveau aan vocale precisie, maar natuurlijk wel zware kost.’ Ja inderdaad: zware kost! De reeks ‘Hours of Hildegard’ is precies opgezet om de muziek van Hildegard de breedte en de diepte te gunnen waaraan het elders soms ontbreekt. Met ‘elders’ bedoel ik dan dat je veel opnames van muziek van Hildegard von Bingen kan vinden die ‘opgeleukt’ zijn met (vaak letterlijk) toeters en bellen. Daar is helemaal niets tegen, en onze URSULA11-cd is daar in zekere zin ook een voorbeeld van (we hanteren er zelfbedachte canons, bourdons en parallel organum). Maar deze nieuwe reeks van Psallentes, waarvan volgens plan deze zomer nummer twee uitkomt, heeft het helemaal anders bedacht. We laten Hildegards muziek sober, traag en nadrukkelijk aan het woord, én in een context van psalmzingen, lezingen en cantica. Vandaar ook dat het hele project meer dan tien cd’s zal duren — benieuwd of we het project afgerond krijgen voor 2100.

Het artikel dateert van juli-augustus 2017. Grappig dat je naast onze recensie ook over een cd van Amaryllis Dieltiens (‘zeer geschikt voor dit repertoire: wendbaar, puur en aangenaam’) en Bart Naessens kan lezen. Ik vind dat grappig omdat wij (zij en wij) tegenwoordig tot ‘de stal’ van manager Stijn Jacobs horen, van Bookman.

Hendrik Elie Vanden Abeele, 23 januari 2021

One thought on “[PRESS] Von Bingen ‘First Hour’: zware kost

Add yours

  1. Zware kost? Eerder lichtvoetig. Wat geniet ik van dit album en ik hoop dat “slow singing” niet zorgt voor “slow release” – dat doet waarschijnlijk de Covid-19 toestanden. Voor de gemiddelde lezer van Luister is acht net niet de moeite waard om te gaan luisteren. Het gaat vooral om negens en tienen. Jammer, dan laten ze veel moois liggen. Terwijl er echt geen mooiere CD is dan deze met werken van Hildegard. Toch wel jammer dat “Ursula 11” niet meer verkrijgbaar is. Daarmee had ik graag mijn ongeduld naar second hour beteugeld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: