15•10•2020 Massemen (Wetteren) [B] Triptycha

Op donderdag 15 oktober 2020 is Psallentes te gast in Massemen (dat is bij Wetteren), voor een aflevering van Triptycha, onze drieluiken bij het Lam Gods van Van Eyck. Meer info en tickets hier.

Of de zingende engelen en de engelen met instrumenten ook echt samen musiceren? Op het afgebeelde moment kan een motet of een Agnus Dei door de engelen links drie- of vierstemmig gezongen worden, terwijl de hemelbewoner aan het orgel rechts dit met akkoorden ondersteunt. De meest prominente onder de zingende engelen lijkt overigens niet alleen te dirigeren, maar ook naar de overkant te kijken.

De aanwezigheid van instrumenten als vedel en harp is misschien een verwijzing naar de muziekcultuur in de Bourgondische tijd. Vocaal-instrumentale uitvoeringen van wereldlijke liederen, chansons genaamd, waren ongemeen populair.

Het onveranderlijke thema van dergelijke chansons was de liefde van een man van hogere stand voor een onbereikbare vrouw. Veel van die chansons werden ook overgezet naar een religieuze context, met name in de Mariale devotie. Zo schreef Johannes Ockeghem (ca. 1410-1497) het chanson D’ung aultre amer (“een ander liefhebben zou een vergissing zijn”), dat Josquin Desprez later aan zijn motet Tu solus qui facis zou toevoegen, precies vanwege de verwijzing naar het Mariale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: