Punica granatum #3 Esurientes

Aan de tekst van het Magnificat is onder meer zo mooi dat het zonder omwegen de machtigen, hoogmoedigen en rijken op hun plaats zet. De oude Grieken wisten het al: als je gelukkig wil worden, hou je dan verre van macht, roem en geld. Nou, in het Magnificat vernemen we precies dat uit de mond van Maria. Slimme vrouw!

Dus als je dan in de Engelse Tuin van de Landcommanderij Alden Biesen vertoeft, en je komt hier bij het zomerhuis aan, waar zich een ijskelder bevindt, dan sta je als vanzelf stil bij de vergankelijkheid van het leven.

Zo’n blok ijs houdt overigens merkwaardig lang stand, zelfs als je het met fakkels bestookt. Maar het vuur zal wel degelijk winnen. Zoals het dat ook deed op 8 maart 1971, toen zowat de hele waterburcht in vlammen opging. Het was niet bepaald een mooi zicht.

In deze video zingen de zangeressen van Psallentes een fragment uit één van de Magnificats van Jacob Clement (ook wel bekend als Clemens non Papa). ‘Hij heeft hongerigen met gaven overladen, en rijken met lege handen weggestuurd.’

Hendrik Elie Vanden Abeele, 13 juli 2020

Met medewerking van en dank aan Philine Janssens, Sarah Abrams, Elisabeth Colson, Lisa De Rijcke, Kristien Nijs, Rozelien Nys, Amélie Renglet, Marina Smolders, Barbara Somers, Sarah Van Mol, Veerle Van Roosbroeck, Kerlijne Van Nevel, Sander Tas, Danja Cauberghs, Boris Tas, Daan Appels, Ibbe Van Dyck, Marcel Van Coile, Hendrik Vanden Abeele

Punica granatum is een Psallentes-project van Hendrik Vanden Abeele, artist in residence op Muziekkasteel Alden Biesen 2019. Met dank aan de Vlaamse overheid, Landcommanderij Alden Biesen, Musica Impulscentrum voor Muziek, Psallentes en Le Bricoleur. Bijzondere dank aan Esther Ursem, Tine Van den Bunder en Patrick Cornelissen.

Punica granatum kan vanaf de zomer van 2020 als muzikale wandeling worden beleefd doorheen de Engelse Tuin van de Landcommanderij Alden Biesen.

Punica granatum werd opgenomen in augustus 2019, toen de term ‘social distancing’ nog moest worden uitgevonden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: