Muziek bij Van Eyck

Het Van Eyck jaar 2020 kan helaas niet worden wat het had moeten worden. Misschien tijd, dan, om een filmpje in herinnering te brengen dat ik een tijd geleden maakte rond muziek in het Lam Gods. Ik was co-curator van de tentoonstelling ‘Mystieke Muziek’ in het Caermersklooster te Gent. Het is een korte en algemene video, waarin ik aan de hand van drie/vier zichtbare noten op de partituur van de zingende engelen nadenk over wat voor muziek er kan weerklinken, in/op dit schilderij.

We hebben toen nog andere filmpjes gemaakt, onder meer over de instrumenten die in het Lam Gods bespeeld worden. Die video’s zijn nog niet gepubliceerd, dus dat hebben we nog te goed!

Veel Van Eyckse groeten

Hendrik Elie Vanden Abeele

3 thoughts on “Muziek bij Van Eyck

Add yours

 1. Thank you Hendrik. I always learn so much from your beautiful and informative videos. You are the ultimate teacher and I look forward to your next contribution! Also thank you for Including the English translation of your original text.

 2. Beste Mijnheer Vanden Abeele ,

  Al te laat , maar niet minder gemeend onze bijzondere dank voor uw zeer fijn e-mail- bericht van 18 mei jl. .

  Wij zijn u zeer dankbaar voor al uw initiatieven waarmee u onze afzondering aangenaam trachtte te maken . Daarin bent u overigens bijzonder geslaagd want wij hebben van al deze extra´ s bijzonder genoten en dit vooral van uw delicate 66 kwatrijnen !

  Wij vinden het voor u bijzonder jammer dat u uw talenten niet verder hebt kunnen concretiseren in de meerdere projecten die voor u op het getouw stonden . Wij hopen dan ook op een zeer spoedige kentering in positieve zin in deze barre Corona- tijd , ook om samen terug met volle teugen te kunnen genieten van al uw kennis en talenten , steeds door u gedeeld met zoveel overgave en bijzondere hartelijkheid !

  Met zeer vriendelijke groeten ,

  Mede namens Frans Van Wijnsberghe ,

  Francine de Nave

  Van: Psallentes Verzonden: dinsdag 2 juni 2020 18:38 Aan: francinedenave@skynet.be Onderwerp: [New post] Muziek bij Van Eyck

  Hendrik Vanden Abeele posted: ” Het Van Eyck jaar 2020 kan helaas niet worden wat het had moeten worden. Misschien tijd, dan, om een filmpje in herinnering te brengen dat ik een tijd geleden maakte rond muziek in het Lam Gods. Ik was co-curator van de tentoonstelling ‘Mystieke Muziek'”

 3. Dank voor deze prachtige uitleg bij de muziek op het schilderij van Van Eyck. Hopelijk volgt er meer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: