Punica granatum te Alden Biesen

Blij te melden dat onze zomer (vrij letterlijk) opgefleurd kan worden met een wandeling door de Engelse Tuin van Landcommanderij Alden Biesen. Hendrik Vanden Abeele maakte daar, als artist in residence op het ‘Muziekkasteel’, een reeks van zestien korte video’s, met de zangeressen van Psallentes.

Hier een eerste video, met een fragmentje uit ‘D’ung aultre amer’ van Johannes Ockeghem. De hele zomer lang zullen we twee video’s per week lanceren — maar als je niet kan wachten, bezoek dan Alden Biesen en neem je smartphone mee: QR-code scannen en kijk en luister ter plekke. (Voor meer houvast eerst aan het onthaal een foldertje gaan halen.) Sowieso is Alden Biesen een tripje waard: een prachtige site, je kan er mooi wandelen, lekker eten, en dus nu ook in de veilige buitenlucht naar Psallentes kijken en luisteren. Wat wil je nog meer?

Met medewerking van en dank aan Philine Janssens, Sarah Abrams, Kerlijne Van Nevel, Veerle Van Roosbroeck, Sander Tas, Danja Cauberghs, Boris Tas, Daan Appels, Ibbe Van Dyck, Marcel Van Coile, Hendrik Vanden Abeele

Punica granatum is een droom.

De zangeressen van ensemble Psallentes dromen van een fotoshoot in de Engelse Tuin van de Landcommanderij Alden Biesen. Het is een perfecte locatie. Een glooiend grasveld, prachtige bomen, een bloementuin, een prieeltje, een zomerhuis met ijskelder, een charmant brugje, overgroeide paadjes, alles begrensd door een mysterieuze muur… En dan is er dat magnifieke uitzicht op de zuidkant van de waterburcht.

Morgen is het zover. Dan trekken ze met fotograaf Marcel en coach Philine de tuin in. Maar deze nacht worden de zangeressen eerst nog door dromen bezocht. Ze zien zichzelf als zingende bosgeesten, ze verdrijven duisternis met vuur, halen ijs uit de kelder, vieren de inkleding van een bruid (maar de bruid stapt boos weg?). Ze zien bloemen door de lucht dwarrelen, ze dansen en ze springen, horen orgelklanken in de verte.

Is dit een droom, of wordt het een nachtmerrie? Zien ze daar Minerva, en transformeert zij tot Maria, Moeder Gods? Waar komen al die vreemde rekwisieten vandaan bij wat een ernstige fotoshoot had moeten worden? Is dat daar een klimaatbetoging? Zijn hun stemmen plots gemuteerd tot mannenstemmen? Klinken daar doodsklokken?

Intussen spoken hen talloze deuntjes door het hoofd. Oude muziek. Eenstemmig, meerstemmig. Latijn, Frans, Nederlands. Ook Middelengels, in die oude canon ‘Sumer is icumen in’ — de zomer is ingetreden. Wat voor een zomerdag wordt dat, morgen? Zullen deze vrouwen heelhuids uit de Engelse Tuin geraken?

Dromen zijn bedrog, weten de zangeressen, maar dit lijkt allemaal zo echt?

Punica granatum is een Psallentes-project van Hendrik Vanden Abeele, artist in residence op Muziekkasteel Alden Biesen 2019. Met dank aan de Vlaamse overheid, Landcommanderij Alden Biesen, Musica Impulscentrum voor Muziek, Psallentes en Le Bricoleur. Bijzondere dank aan Esther Ursem, Tine Van den Bunder en Patrick Cornelissen.

Punica granatum kan vanaf de zomer van 2020 als muzikale wandeling worden beleefd doorheen de Engelse Tuin van de Landcommanderij Alden Biesen.

Punica granatum werd opgenomen in augustus 2019, toen de term ‘social distancing’ nog moest worden uitgevonden.

 

One thought on “Punica granatum te Alden Biesen

Add yours

  1. Thank you Hendrik and Psallentes for this amazingly beautiful garden visit! The virtual effects are truly stunning!Looking forward to your next installments.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: