Zingen moet, zingen doet je goed

Psallentes bij Markant Mechelen Nationale Cultuurdag 2019

Vierhonderd Markant-vrouwen over de vloer gehad, daarnet in de Mechelse Stadsschouwburg. Ze kregen muziek van de begijnen te horen, van Hadewijch en van Hildegard, en ze werden ook uitgebreid daarover ingelicht. Even liet ik ‘mijn’ zangeressen ook aan hun lot over, en dan kon ik dit fotootje maken: ensemble en publiek in één shot, een vrij uitzonderlijk beeld — toch zeker als het door de dirigent zelf gemaakt is. Ook het traditionele zingen van deuntjes werd geprobeerd — met helaas wisselend succes. Minder ‘zinderend’ dan ik het hier eerder aankondigde en dus ook verwachtte. Mensen zingen niet meer, zou je denken. Sommigen wel, anderen niet, misschien zelfs nooit, zelfs niet onder de douche. Is dat erg?

In mijn jeugd — en dat is dan voor vele lezers ook in hun jeugd — kregen we slogans als ‘melk moet, melk doet je goed’ om de oren geslagen; en ook zoiets als ‘drie glazen melk per dag’, en ‘melk voor elk’. Nu weten we stilaan beter, al willen velen het nog niet geloven: melk is eigenlijk helemaal niet goed voor je, en je kunt het missen. Toch zou ik graag die slogans gaan recycleren, als het kan. Maar ze zouden dan worden: ‘Zingen moet, zingen doet je goed’ en ‘drie minuten (kwartier/uur) zingen per dag’. (Voor ‘melk voor elk’ vond ik zo niet direct een goed alternatief met ‘zingen’ erin. Creatieve geesten, zet het in de commentaren hieronder!)

Ik denk dat zingen echt goed is voor je. Ik hoef er zelfs het boek ‘Singing in the brain’ van de Nederlandse professor Erik Scherder niet bij te halen (is ook niet echt een pageturner, eerlijk gezegd). Zingen is volgens mij gewoon goed voor lijf en leden, én voor het hoofd, én voor je sociaal leven. Dus: allen naar de zangles! Zing samen! Ga in een koor! Zing in de auto, in de douche! Maakt niet uit welke muziek! Zing!

Toen ik aan de Universiteit Leiden promoveerde, heeft mijn hoofdpromotor Frans de Ruiter de moed gehad zijn laudatio niet uit te spreken, maar te zingen. Een zanger is hij nochtans niet. Ik vond het prachtig.

Tekst en foto Hendrik Elie Vanden Abeele, 15 oktober 2019

 

 

2 thoughts on “Zingen moet, zingen doet je goed

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: