In de winkel

Psallentes Triptycha I

Voor een zedig cd’tje klein ende fijn

moet je bij de detailhandel zijn.

(Hier is dat SAX World Music, Parijsstraat, Leuven)

Leuven, 12 december 2015, Parijsstraat, Foto Hendrik Vanden Abeele

One thought on “In de winkel

Add yours

  1. Deze Paasweek heb ik meerdere keren geluisterd naar de cd “Trypticha” van Psallentes. Drieluikjes. Wat een enorm goed idee om vanuit de triptiek “Lam Gods” van Van Eyck dit programma op te zetten. Op de triptiek van Van Eyck is een paneel met zingende engelen. Wat zingen zij? Is het uitgangspunt van de CD. Is het gregoriaans? Of polyfonie? Is het gregoriaans dan zou het om responsoria van de periode na Pasen kunnen zijn. Is het polyfonie, dan vast het “Agnus Dei” uit het ordinarium van de mis, door zoveel franco-vlaamse componisten getoonzet. Psallentes combineert de responsoria met stukjes evangelielezing en/of preken (gregoriaans) met tweestemmige Agnus Dei’s van Desprez, De la Rue, Dufay, Ockeghem en Willaert (polyfonie). Zo onstaan heel leuke doorkijkjes. Alleen al voor deze geweldige programmering verdient de samensteller alle lof. Dat is vast de dirigent Hendrik Elie Vanden Abeele, die bronnen-onderzoek, musicaliteit en een gezonde dosis humor met elkaar weet te combineren.
    Als je de dames van Psallentes vaker hebt gehoord, dan zal het niet verbazen dat het loepzuiver en met de nodige intensiteit wordt gezongen. De 9 triptieken zijn ook afwisselend van sfeer en bieden zo een boeiend geheel. Wat mij betreft één van de mooiste Paas-CD’s, die ik nog vaak zal beluisteren. Ook mooi omdat het niet de triomfantelijke toon heeft die veel Paasmuziek ontsiert. Het past meer bij de verwarring en verbijstering, maar ook de vreugde van die eerste dag van de opstanding.
    Wat ik persoonlijk mis: Ik zou graag de muziek volgen met de partituur in m’n hand, hoe de verschillende onderdelen kunstig met elkaar zijn verweven. Dat zou mij een verdieping geven.
    Wil je een voorproefje? Zoek dan op YouTube op “Psallentes Triptycha” dan zie je hoe de mooie cover van de CD door Hilde Vertommen stap voor stap tot stand komt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: