Op komst: Beghinae II

Beghinae II Psallentes.

Psallentes en Le Bricoleur presenteren met trots een nieuwe release van het succesvolle album Beghinae. Bij deze gelegenheid werd het album aangevuld met een tweede cd, opgenomen in 2015. Op deze manier bevat de dubbel-cd niet alleen begijnenmuziek uit begijnhoven van ondermeer Brugge, Antwerpen, Mechelen en Amsterdam, maar ook een belangrijke selectie uit het processionale (1550), afkomstig uit en nog steeds bewaard in het Turnhoutse begijhhof. Dit manuscript is vanaf september 2015 overigens volledig digitaal en muzikaal ‘doorbladerbaar’ in het Begijnhofmuseum van Turnhout.

De release wordt verwacht eind september 2015 — het is nog even wachten op de toestemming van SABAM. 🙂

Met dank aan Hilde Vertommen (cover) en Kris Thielemans (design). Meer info later!

2 thoughts on “Op komst: Beghinae II

Add yours

 1. Gisteren de dubbel CD Beghinae I & II aangekocht (mijn Beghinae I is nu redundant. Niet erg: zal wel eens van pas komen als ik iemand een cadeautje moet doen. Of zal ik het maar beter bijhouden tot het een collectors item geworden is?)

  Tien op tien voor de muziek en voor de uitvoering.

  Maar waarom nog maar eens die jammerlijke traditie van Psallentes verder zetten van CDs uit te brengen zonder tekstboekje? Ik vraag me echt af welke doelgroep van melomanen men op het oog heeft wanneer men beslist een CD op de markt te zetten zonder de tekst vrij te geven, en zonder begeleidende toelichting die de muziek in zijn historische en sociale context plaatst. Worden wij te dom geacht om daar belangstelling voor te hebben? Mij doet het aarzelen om nog verder CDs van Psallentes te kopen, en ik zal wellicht niet de enige zijn die zo reageert.
  Over de begijnenbeweging door de eeuwen heen is er heel wat te vertellen, en er zijn in Vlaanderen eminente scholars die daar wat zinnigs over zouden kunnen schrijven. Dat zou er een volwaardige CD van gemaakt hebben.
  En gezien u vraagt naar “suggestions to improve future editions”: kan dat betuttelende ‘-tje’ achter “begijn” niet weggelaten worden in de 21ste eeuw? Felix Timmermans ligt nu toch al ver genoeg achter ons. Er gaan nu in verschillende hoeken stemmen op om de begijnenbeweging ernstig te nemen en met respect te benaderen. Heeft Psallentes die stemmen nog niet gehoord? En gemiste kans?

  ‘Gaudio Mantra’ vind ik mooi, maar niet echt passend in de context van deze dubbel CD. Misschien zou een tekstboekje klaarheid gebracht hebben over de link. Q.E.D.

  H. E. Vanherle

 2. Beste meneer Vanherle
  Beste Henri

  Dank voor je commentaar over Beghinae II. Het is de bedoeling dat op http://www.le-bricoleur.be de teksten en vertalingen van deze cd beschikbaar zijn, maar dat heeft vertraging, waarvoor mijn verontschuldigingen.

  Het is helemaal geen traditie bij Psallentes cd’s uit te brengen zonder boekje, dat hebben we na de eerste paar nummers niet meer gedaan. Echter hebben we voor de heruitgave van deze cd, als dubbel-cd dan wel, toch daarvoor gekozen, waardoor we de cd aan ongeveer dezelfde prijs konden aanbieden als wat je normaal voor een enkele cd betaalt. Fysieke cd’s maken is in deze tijden van online-gekte geen voor de hand liggende zaak. Wegens de relatief kleine oplages zijn de winstmarges zo goed als onbestaande.

  Inderdaad is de begijnenbeweging erg interessant en is er veel over te vertellen. We verwijzen daarbij graag naar het boek onder redactie van Pieter Mannaerts (‘Beghinae in cantu instructae’), alvast wat de muziek aangaat.

  Er is niets aan onze omgang met de muziek van de begijnen dat een gebrek aan waardering en respect ten opzichte van hen zou weergeven. Integendeel, net het feit dat we ‘hun’ muziek en de bronnen ervan exploreren wijst er toch op dat we hen naar waarde schatten. Het occasionele gebruik van het verkleinwoord ‘begijntje’ doet mijns inziens helemaal geen afbraak aan die waardering. Je suggestie dat wij de begijnenbeweging niet ernstig zouden nemen of niet met genoeg respect zouden behandelen, en dat we de stemmen daarover misschien nog niet zouden gehoord hebben, vind ik nogal verregaand.

  Ook wat de Gaudio Mantra betreft is inderdaad enige toelichting wel op zijn plaats, en ook die zal op termijn beschikbaar zijn via le-bricoleur.be. Graag nog even geduld. Psallentes is een klein ensemble, en ook het label Le Bricoleur is een ultra-klein bedrijfje.

  Jammer dat in de totaalbalans je ervaring eerder negatief blijkt.

  Nogmaals dank,
  Hartelijke groet

  Hendrik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: