Op komst: Triptycha

Triptycha. Psallentes. Hendrik Vanden Abeele

Voor de nieuwste release van Psallentes heeft artistiek directeur Hendrik Vanden Abeele zich laten inspireren door de zingende engelen van het Lam Gods. Over wat er weerklinkt op de muzikale panelen van de gebroeders Van Eyck ontbreekt concrete informatie. Mogelijk is het muziek die we niet kunnen kennen: het lied van de engelen, hemelse klanken, mystieke muziek. Omdat de engelen echter ook zeer menselijk voorgesteld worden, werken ze mee aan het overbruggen van de afstand tussen die onkenbare hemelse liturgie, en de klinkende muziek hier op aarde. Uit recent onderzoek, ondermeer van de Alamire Foundation, blijken de engelen polyfonie te zingen. Er is echter ook veel voor te zeggen dat ze ‘daarnet’ of ‘straks’ ook gregoriaans zongen of zullen zingen. Daarom bouwde Hendrik Vanden Abeele met zijn ‘engelen’ van Psallentes een reeks drieluikjes uit: Triptycha. Daarin worden zowel gregoriaanse als meerstemmige fragmenten aan elkaar gesmeed tot auditieve tafereeltjes die zowel het aardse als het hemelse een plaats geven. Over deze thematiek loopt tot begin april 2016 in het Caermersklooster te Gent de tentoonstelling Mystieke Muziek, waar Psallentes ook te zien en te horen is.

Met dank aan Hilde Vertommen (cover) en Kris Thielemans (design).

Release verwacht begin oktober. Meer info later!

2 thoughts on “Op komst: Triptycha

Add yours

  1. Zeer Geachte Heer Hendrik Van denAbeele,Vele CD winkels bezocht;Tryptycha onvindbaar.
    Ik woon in het Antwerpse;heeft U enig idee waar Tryptycha te vinden is.? Hartelijk dank voor
    een mogelijke tip !!!Met veel respect en waardering voor alles !!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: