Zoals Lucas het zei: “Houdt uw lenden omgord en de lampen brandend!”

Sint lumbi vestri. Psallentes Turnhout. Montage Hendrik Vanden Abeele

Met de afwerking van het responsorium ‘Sint lumbi vestri’ (waarvan de vertaling in de titel van dit bericht) is zopas de laatste hand gelegd aan de montage van een van de grootste Psallentes-projecten tot hiertoe: de volledige opname van het Turnhoutse processionale (ca. 1550).

Dat mooie en interessante manuscript is na een succesvolle voordekunst.nl campagne via crowdfunding gedigitaliseerd (Alamire Digital Lab), en binnenkort is het resultaat van die digitalisatie te zien in het Turnhouts Begijnhofmuseum. Niet alleen zul je er het hele manuscript kunnen doorbladeren via de schitterende foto’s ervan, maar je zal ook alles wat je ziet kunnen beluisteren.

We hebben in juni en juli op zeven dagen tijd de volle 118 bladzijden opgenomen met de dames van Psallentes (die dus in een begijnen-rol zijn gekropen); en in augustus en september heb ik zelf de 75 stukken gemonteerd (totale duur van de audio bijna 4 uur). Een klein deel hiervan zal overigens ook op cd beschikbaar zijn, ter gelegenheid van het heruitbrengen van de succesvolle Beghinae-cd (nu in dubbel-cd-versie).

Meer info volgt!

Hendrik Vanden Abeele, 14 september 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: