Cantus et Utriculus [NL]

Cantus et Utriculus Psallentes

De productie ‘Cantus et Utriculus’ – gregoriaans en doedelzak – is het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen Hendrik Vanden Abeele (gregoriaans) en Jean-Pierre Van Hees (doedelzakken). Niet alleen hebben beiden een grote reputatie opgebouwd als internationaal gewaardeerde musici, zij zijn ook actief in de wereld van het artistiek onderzoek, respectievelijk aan de universiteiten van Leiden en Leuven. Ter gelegenheid van het doctoreren van Jean-Pierre Van Hees werd dit bijzondere programma uitgebouwd.

‘Cantus et Utriculus’ is de eerste hedendaagse avondvullende productie waarin doedelzak en zangers van gregoriaans samengebracht worden. Zij gaan daarbij niet naast maar met elkaar op zoek naar het doen herleven van een oude traditie.

Hier en daar op het Iberisch schiereiland (Asturias, Gallicië, Portugal) leeft nog deze bijzondere traditie verder, waarin gregoriaans en doedelzak de liturgische muziek van de christelijke kerk dat extra vleugje exaltatie biedt. Ook historische getuigenissen uit onder meer Frankrijk (George Sand, Hugues Lapaire) moedigden de bedenkers van het programma aan tot een verregaande bevraging van wat gregoriaans en doedelzak voor elkaar kunnen betekenen in een hedendaagse concertsituatie.

Met een veertiende-eeuws cantorale uit Gerona als muzikale leidraad is dit zonder meer een unieke kruisbestuiving tussen twee erg uiteenlopende, maar verrassend compatibele en complementaire werelden.

Bezetting: 8 zangers en 1 doedelzakspeler

Duur: ca. 70 minuten zonder pauze

Programma: Hoofdzakelijk gregoriaans uit het Cantorale E-Bc 911, een veertiende-eeuws manuscript uit Gerona, aangevuld met gregoriaans en doedelzakmuziek uit Gallicië, Asturias en Portugal.

Bijzonderheden: Deze productie kan uitgebreid worden met andere doedelzakspelers (meerprijs).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: