Kortenbergse zorg en liefde

Gisteren donderdag 23 september 2021 met enige zangeressen van Psallentes een steentje bijgedragen aan het Kortenbergse afscheidsfeest voor de zusters van de Bermhertigheid Jesu. Na honderdzeventig jaar aanwezigheid in Kortenberg, waar hun Sint-Jozefsinstituut, nu een Universitair Psychiatrisch Centrum, een begrip werd in de regio en in Vlaanderen, hebben de laatste zusters die er woonden de deur definitief achter zich dichtgetrokken. De zusters Edwarda, Hyacintha en Andrea keren naar Brugge terug, naar het ‘moederhuis’ van de congregatie.

Iedereen, zelfs de meest rabiate anti-klerikale atheïst, zal respect kunnen opbrengen voor wat deze vrouwen deden: hun leven wijden aan patiëntenzorg, bovendien in een sector waar nog steeds zoveel taboe rond hangt, waar nog steeds zoveel onbegrip voor is. Mentale problemen worden vandaag helaas door velen blijvend weggezet als zwakheid, als een mankement van je ‘karakter’ of je persoonlijkheid, zelfs als je eigen schuld. Temidden dat klimaat hebben de zusters van Kortenberg er in de afgelopen honderdzeventig jaar voor gezorgd dat mensen die in hun hoofd met beknellingen en belemmeringen zitten, toch worden geholpen, en met begrip, zorg en liefde worden omringd. Aan dat laatste is zo veel behoefte.

Tekst en foto Hendrik E A Vanden Abeele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: