Psallentes op Radio 1 (Merci Astrid Stockman)

Psallentes 2020 Herent Radio 1 Hildegard

Zopas was een streepje Psallentes te horen op Radio 1. Dat is niet de eerste keer, en het is hopelijk niet de laatste keer, maar het was zeker een bijzondere keer. Astrid Stockman (ik had bijna gezegd: ‘ons Astrid’) was er te gast in het programma ‘De zomer van 2020’ en ze ging op zoek naar ‘liedjes over toxische relaties’. Wat haar daarbij te binnen schoot was een stuk van Hildegard von Bingen, op een tekst die, als je erop doordrenkt, niet bepaald een liefhebbende relatie beschrijft, eerder een hiërarchische: de letterlijke vertaling ervan gaat namelijk als volgt: ‘God heeft het in de eerste vrouw [Eva] bepaald dat zij ondersteund zal worden door de waakzaamheid van de man’.

Enkele jaren geleden heb ik hier al verteld wat wij daarmee deden: ‘De oorspronkelijke woorden ‘Deus enim in prima muliere praesignavit, ut mulier a viri custodia nutriretur’ krijg je aanvankelijk te horen zoals het moet, maar tegen het einde van het nummer is de tekst in de war gebracht. De woorden zijn tot lettergrepen verknipt, en die lettergrepen zijn door elkaar geschud en weer aan elkaar geplakt. Zo krijgen we een nieuwe tekst met namaak latijn: ‘Denim usin epri nimma in mupri lima emureli praee sirena praevit sigut namu vitliut’. Als je het ons vraagt is dit zinvoller, in deze tijd waarin een vrouw niet meer aandacht of bescherming [of dus: ondersteuning] van een man nodig heeft dan een man van een vrouw.’

Merci beaucoup, beste Astrid, dat je aan Psallentes dacht om het thema ‘toxische relaties’ te belichten. 🙂

Wil je het fragment herbeluisteren, zie hieronder (of via ‘Herbeluister’ op Radio 1 zelf). In het fragment hieronder hoor je eerst het nummer in kwestie, en vanaf 4’25” ook het commentaar van Astrid.

Foto en tekst Hendrik Vanden Abeele. De foto werd genomen op 20 juli 2020 in de Sint-Jozefsdreef te Herent.

2 thoughts on “Psallentes op Radio 1 (Merci Astrid Stockman)

Add yours

 1. Dag Hendrik,

  Hildegard von Bingen was zelf wel een zeer geemancipeerde vrouw.

  Groetjes,

  Bernadette

  Van: Psallentes Oude Muziek Verzonden: woensdag 29 juli 2020 11:25 Aan: bernadette.van.de.vijver@telenet.be Onderwerp: [New post] Psallentes op Radio 1 (Merci Astrid Stockman)

  Hendrik Vanden Abeele posted: ” Zopas was een streepje Psallentes te horen op Radio 1. Dat is niet de eerste keer, en het is hopelijk niet de laatste keer, maar het was zeker een bijzondere keer. Astrid Stockman (ik had bijna gezegd: ‘ons Astrid’) was er te gast in het programma ‘De z”

  1. Hallo Bernadette, dank voor je reactie, en ik ben uiteraard helemaal akkoord — tenminste voor wat ik denk dat je bedoelt met ‘een zeer geëmancipeerde vrouw’. Het punt van dit streepje muziek, zoals wij het een beetje omknutselden, gaat alleen maar over de stelling dat een vrouw ondersteund moet worden door een man. Volgens mij geldt dat net zo goed omgekeerd. Omdat dat niet tot uiting komt in haar tekst, heb ik die boodschap dus een beetje gemoderniseerd. Dat doet geen afbreuk aan de ‘ge-emancipeerdheid’ van Hildegard zelf. Hartelijk, Hendrik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: