Overdaad met maat

Psallentes Begijnhofkerk Leuven 2019 Corpus Christi

Overdaad schaadt, maar op de akoestiek van de Begijnhofkerk van Leuven staat de juiste maat. Dat hebben we deze avond met zeven zangeressen van Psallentes nog eens kunnen testen — zeer tot onze vreugde en ons genoegen.

Zelfs van het onderwerp van de avond zou je kunnen zeggen dat het om overdaad ging: het feest voor Corpus Christi is pas laat aan de liturgische kalender toegevoegd — meer dan duizend jaar lang leek aan dat feest geen behoefte. Maar wat je daarvan ook denkt: muzikaal gezien is het een pareltje.

Het was alweer een tijdje geleden dat we nog een concert zongen waar nul procent polyfonie in zat. Niets dan gregoriaans, ontdaan van alle overdaad. Op enkele plaatsen heel spaarzaam en voorzichtig met een hoge bourdon verrijkt. Strak, streng, sober. Misschien is dat het beste wat (beluisteraars van) gregoriaans kan overkomen.

Foto en Tekst Hendrik Elie Vanden Abeele, 12 oktober 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: