‘Ons Hildegard’ in een documentaire

Psallentes in The Corporate Coup d'Etat Hildegard von Bingen URSULA11

Gemiddeld een keer per maand krijgen we hier op het hoofdkantoor van Psallentes — er is geen enkel ander kantoor hoor, maar ik vond dat mooi staan: ‘hoofdkantoor’, al helemaal in de context van wat hierna volgt — dus een keer in de maand ongeveer krijgen we een vraag om een of ander onderdeel uit een of andere cd die we uitbrachten te mogen gebruiken in een film of een documentaire. Eén van de meer opvallende gelegenheden waarbij je nu Psallentes in een soundtrack kan opmerken is het eind vorig jaar uitgebrachte ‘The Corporate Coup d’État’, een Canadees/Amerikaanse documentaire van Alfred Peabody.

“Een democratie moet haar burgers, zeker de meest kwetsbaren onder hen, beschermen. En daarin slaagt Amerika steeds minder. Deze onderzoekende en betogende documentaire vermengt inzichten van filosofen, schrijvers en journalisten met de ervaringen van enkele inwoners van de Rust Belt in het Amerikaanse Middenwesten, waar ooit de staalindustrie floreerde, maar waar na sluiting en outsourcing stedelijke gebieden zijn vervallen tot uitzichtloosheid. Juist hier is de aanhang voor Donald Trump groot, aangezien Trump niet beschouwd wordt als lid van de zo verafschuwde gevestigde orde.

Journalist Chris Hedges dateert de oorsprong van de crisis ver voor de verkiezing van Donald Trump. Net als zijn inspirator, de Canadese filosoof John Ralston Saul, beschouwt hij Trump als symptoom en niet als de ziekte. Decennia geleden verkocht de Amerikaanse politiek haar ziel aan het bedrijfsleven en vanaf het moment dat lobbyisten het corporatisme over Washington gingen uitrollen, begon de uitholling van de democratie. Noemde journalist Naomi Klein recent de regering van Trump een ‘corporate coup d’état’, Hedges en Ralston Saul betogen dat die staatsgreep al veel eerder plaatsvond.” (Bron: International Documentary Film Festival Amsterdam)

De makers van de documentaire besloten, naast speciaal gecomponeerde muziek van Michelle Osis, op twee plekken in de film de track ‘Sed diabolus in invidia’ te gebruiken, uit ons succesvolle (en momenteel uitverkochte) album URSULA11: muziek voor het officie van de heilige Ursula, van Hildegard von Bingen.

Hier de trailer van de documentaire (geen Psallentes in die trailer, en de documentaire zelf is voorlopig aan een wereldtournee bezig op documentaire-festivals, zoals vorige week nog te Leuven — nog niet online beschikbaar):

Hendrik Vanden Abeele, 11 april 2019

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: