Zing die Arabo-Andalusische zang

al-karavan

Hier even een gastoptreden van Amarant: zij ondersteunen (en organiseren mee) een initiatief dat de traditie van de ‘Arabo-Andalusische zang’ wil vrijwaren. Dit gebeurt onder leiding van de Antwerpse Belgisch/Marokkaanse zangeres Laïla Amezian. Toelichting en concrete informatie hieronder. Let wel: Psallentes is hier op geen enkele manier in betrokken. Maar als het erom gaat mensen te doen zingen, dan springen we meteen op tafel:

“De orale traditie verspreidt zich over de wereld van generatie op generatie. Zo zongen hier in België de Marokkaanse immigranten van de eerste generatie vaak traditionele liederen om ze zeker niet te vergeten en zo de band met het moederland levend te houden. Die traditie gaat echter langzaam maar zeker verloren. Om dit belangrijke erfgoed nieuw leven in te blazen, stelt Al-Karavan een koor samen van vrouwen en mannen uit diverse culturen die aan het werk gaan met Arabo-Andalusische zang. Na de repetities krijg je de kans je zangkunst te laten horen, begeleid door professionele muzikanten, tijdens een optreden in Gent in de Centrale en in Le Senghor in Brussel.

Onder leiding van Laïla Amezian (her)interpreteer je liederen uit het Arabo-Andalusische repertoire gezongen in het klassiek Arabisch en in het ‘Darrija’, een Marokkaans dialect.

Deze liederen worden traditioneel in unisono gezongen en bevatten een rijke poëzie. Ze gaan zowel over de liefde, het dagelijkse leven als het universum, maar ze zijn steeds doordrongen van mystiek.

We behouden de traditionele kenmerken van de liederen: de herhaling, het bezwerende karakter, vraag en antwoord, de klaagzang en trance-ritmes.  Maar we voegen de meerstemmigheid toe, een techniek die niet bestaat in de traditionele Maghrebijnse muziek. Hierdoor krijgen de liederen een heel andere en totaal nieuwe sonoriteit.

Je hoeft geen kennis van muziek noch van de Arabische taal te hebben. De liederen leer je aan op het gehoor (zonder partituur) en de teksten leer je fonetisch aan.”

Je neemt gratis deel en er zijn een achttal repetities (in De Centrale, Gent) en dus ook een paar concerten. Meer concrete informatie hier. Snel inschrijven, want de reeks start al op 14 februari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: