Muziekspijbelaartjes te Alden Biesen

psallentes eersteklasconcerten alden biesen 2019

We hebben er flink wat voorbereiding aan gehad, maar vandaag was het dan zover: in samenwerking met Musica hebben we te Alden Biesen de avant-première gerealiseerd van de ‘Eersteklasconcerten’.

Dat is wat het zegt: eersteklas muziek (in ons geval: gregoriaans, Hildegard von Bingen, Ruusbroecliederen, Souterliedekens, en polyfonie van Clemens non Papa) voor een eersteklas publiek. Eersteklas? Ja: eerste klas, het eerste leerjaar!

Een paar honderd kinderen stapten ons parcours af, en werden ter beluistering en beleving van onze muziek door Musica-docenten netjes ‘ingezeept’ met telkens een mini-workshop. Het was een zalige dag: die kinderen van omtrent zes jaar, die zijn zo open, eerlijk en direct — je vraagt je af waar precies op weg naar volwassenheid die kwaliteit verloren gaat.

Ik heb het gevoel dat het woord van het jaar 2019 ‘klimaatspijbelaar’ wordt — dat op zich is al een verdienste van Anuna en Kyra. Maar in onze hoofden wordt het woord van het jaar misschien wel ‘muziekspijbelaartjes’, want die kindertjes van vandaag hebben hun gewone lessen verlaten om op de prachtige site van Alden Biesen muziek te komen beleven die ze zeker niet elke dag te horen krijgen. Meer van dat!

(In maart doen we deze Eersteklasconcerten ook meerdere dagen in het Concertgebouw Brugge en in de Singel Antwerpen. Opgelet: die dagen zijn niet toegankelijk voor gewone stervelingen — volwassenen niet toegelaten. Wie er toch even van wil proeven kunnen we in primeur verklappen dat dit ook op Alba Nova te zien zal zijn, eind juni. Meer over dit alles later.)

Wij zijn er trots op dat we dit hebben kunnen realiseren. Ik dank van harte de heerlijke zangers en zangeressen van Psallentes (het waren er tien), en de van toewijding barstende docenten van Musica (die met z’n zessen waren). Ook Musica als organisatie dank ik van harte voor het vertrouwen en de muzikale vriendschap. En de gastvrijheid, en productionele en technische ondersteuning op Muziekkasteel Alden Biesen mag ook niet onvermeld blijven. Aan allen hartelijke dank!

Een speciaal woordje van dank aan Hans Van Regenmortel (van Musica), met wie het steeds uiterst prettig werken is. Dankjewel Hans! Jij bent je openheid, eerlijkheid en directheid duidelijk nooit kwijtgeraakt. Bedankt, we hebben ervan genoten.

Foto en Tekst Hendrik Elie Vanden Abeele Traen, 17 januari 2019

PS. Het moment van de dag. Aan het eind van elk parcours is er een slotmoment met alle kinderen, alle docenten, en alle zangers en zangeressen. Wanneer alles afgelopen is applaudisseren we voor elkaar. Wanneer dat applaus uitsterft zeg ik aan een groepje kinderen dicht bij mij: ‘Dank u’. Waarop één van die kinderen, een meisje van zes, mij onmiddellijk antwoordt met ‘Graag gedaan!’.

(Later meer en betere foto’s, dat is beloofd.)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: