Woorden van God te Den Haag

Psallentes Den Haag Sacred Songs 2018

Vorige zaterdag was het Psallentes Trio (Marina Smolders, Kristien Nijs, Sarah Abrams) te gast op Sacred Songs — Women’s Voices in de Nieuwe Kerk te Den Haag. Het was het openingsconcert van het Festival Sacred Songs, dat van 17 november tot en met 16 december plaatsvindt. Er weerklonk ondermeer Sefardische muziek, hymnen voor Maria uit de Koptische kerk, Christelijke liederen van Hildegard von Bingen, muziek op tekst van de soefi-heilige Rabia Al-‘Adawiyya en traditionele muziek op teksten van de Indiase heilige Mira Bai. Zangeressen van dienst waren ondermeer Monica Akihary, Miriam Abouseif, Samhita Mundkur, Noam Vazana en Karima el Fillali. Een zeer multicultureel evenement in een uitverkochte Nieuwe Kerk. Frappant was het (eens te meer) vast te stellen dat religieuze muziek uit zoveel tradities ondanks de verschillen die duidelijk hoorbaar zijn, ook zoveel gemeenschappelijks laat zien — een stem blijft immers een stem, wat ook je geloof is. Gebeurtenissen als deze doen je inzien dat mensen inderdaad meer gemeen hebben met elkaar dan we beseffen, en dat verschillen slechts oppervlakkig zijn. Om het kort te zeggen: Sacred Songs bijwonen maakt je weer wat meer humanist. In Trumpiaanse tijden doet dat deugd.

Tekst en Foto (Scheveningen) Hendrik Elie Vanden Abeele, 17 november 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: