Tot ontplooiing

Ab Initio ploeg 2018

Gelukkig de mens die zich niet in slechte kringen begeeft, die niet de weg van het kwaad gaat, die niet meedoet met spotters en pesters; maar integendeel zich dag en nacht inzet voor het goede, en voor rechtvaardigheid. Die mens is als een boom, wortelend waar water stroomt, en vrucht dragend in het seizoen. Van die boom zal het gebladerte niet verdorren. Die boom zal tot ontplooiing komen.

Mooi, toch? Dat is in grote lijnen de tekst van Psalm 1, zoals bekend uit het Oude Testament — gelovig of niet, het zal toch min of meer in je DNA zitten. Het is een vrije vertaling, maar niet te veel: dat van die boom is behoorlijk letterlijk omgezet, en van ‘Et omnia quaecunque faciet, prosperabuntur’ kun je, ongeacht de al dan niet letterlijke vertaling, alleen maar zeggen dat het een grondwaarheid bevat: een boom aan het water zal, ‘in alles wat ie doet’, succes hebben. In het Engels hebben ze daar het mooie werkwoord ‘to prosper’ voor: bloeien, succes hebben, gedijen, vrucht afwerpen.

Wel, Psallentes heeft deze middag te Antwerpen, ter AMUZ, en in het kader van Laus Polyphoniae, weer vrucht afgeworpen. Het moet zijn dat het daar vruchtbare grond is. Een flinke dracht trouwens, mogen we wel zeggen. Een moeilijk project — gebaseerd als het is op de oudste, en daarmee niet onmiddellijk meest toegankelijke bronnen van het gregoriaans in België — dat dankzij de inzet van acht zeer deskundige zangeressen tot volle bloei is gekomen. Trots!

En wat waren we blij met de aanwezigheid op de scène van drie fijne en enthousiaste kinderen: Hannelore, Marjolien, en Niels. Ook aan hen dank voor hun inzet en toewijding. Geweldig!

Hendrik Elie A Vanden Abeele, 21 augustus 2018

6 thoughts on “Tot ontplooiing

Add yours

  1. Stemmen uit de hemel and far beyond, heb ik gisteren gehoord, bravo Hendrik, bravo meisjes, jongeman!

  2. In de trein naar Antwerpen, op weg naar jullie concert zat ik naast een student, trots legde ze haar scriptie, die ze kwam afgeven aan de prof, op het kleine tafeltje, onderwerp? De Franse vertaling van de mystieke werken van Hadewych… toeval bestaat niet…

  3. Beste Els, veel dank voor je reacties, en voor je enthousiasme. Het is fijn te lezen dat je genoot. En hoe het zit met toeval weet ik niet, maar dat je een mooie samenloop van signalen beleefde op weg naar ons concert, dat is zeker. Bedankt om te komen, en graag tot een volgende keer! Hendrik

  4. Beste Hendrik, warme felicitaties aan jou en de zangeressen voor het sublieme concert, een streling voor het oor! Ook aan Hannelore, Marjolien en Niels voor hun discrete optreden en steun aan Psallentes. Zelfs de foto straalt warmte uit … We kijken al uit naar het volgende project …

    1. Beste Boudewijn, dank voor je fijne reactie, blij dat je er was en dat je het mooi vond. Het was een bijzondere situatie dat we kinderen in die rol mee op het podium hadden, dat gaf aan het geheel inderdaad ook een warmte mee. Veel dank voor je enthousiasme en graag tot een volgende gelegenheid. Hendrik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: