Geen ‘Klara’ voor Psallentes

Beautiful geen Klara voor Psallentes als Ensemble van het Jaar Volgend jaar beter

Het ware mooi geweest, maar tegen de pracht en praal van Vox Luminis kan het kleine, sobere Psallentes niet op: wat De Klara voor ‘Ensemble van het Jaar’ betreft is het voor ons dan ook bij een nominatie gebleven. Jammer, maar toch mooi! Ook die nominatie is een aanmoediging om ons te blijven toeleggen op wat we graag doen: muziek van voor 1600 onze hedendaagse wereld binnen brengen. Bedankt Klara, Bedankt Jury, Bedankt Vlaamse Overheid, Bedankt Medewerkers, Zangers en Zangeressen, Bedankt Publiek! En nog een dikke proficiat aan onze collega-genomineerden, de andere ‘losers’ dus, die van Het Collectief.

Twee pijnlijke momenten ter Flagey vanavond, vond ik:

 • onze cultuurminister die zich desgevraagd wel kan herinneren in welke gebouwen hij naar een concert is geweest, maar geen namen van uitvoerders weet te noemen — op zich niet zo erg, en zelfs pardonneerbaar, maar wel een zijdelingse illustratie van een oud probleem: voor grote, zichtbare infrastructuur is altijd wel geld te vinden, voor de musici die die infrastructuur moeten doen klinken ligt het veel lastiger;
 • en het overigens prachtig spelende Oxalys (dat 25 jaar bestaan viert) dat met het programmeren van een werk van Poulenc, namelijk ‘Rapsodie Nègre’ (sic), een inschattingsfout maakt. Op een avond waarop twee Afrikaanse musici de Klara voor beste cd in de categorie wereldmuziek ontvangen lijkt het me toch vrij ongepast op infantiele wijze te koketteren met ‘l’Art nègre’. Dat moge in het Parijs van honderd jaar geleden de mode zijn geweest, ik vind het in het Brussel van vandaag een misser van formaat.

O ja: wat is het jammer dat Lore Binon in de categorie Jonge Belofte ook in de nominatiefase bleef steken. We hadden het graag anders gezien, Lore! Je bent top!

Hendrik Vanden Abeele, 15 maart 2018

6 thoughts on “Geen ‘Klara’ voor Psallentes

Add yours

 1. Beste Hendrik,
  Het was jullie meer dan gegund!
  Intussen blijf ik met veel plezier en aandacht uw schrijfsels over de belevenissen van Psaellentes hier lezen.
  Edwin

 2. Alsnog van harte gefeliciteerd Hendrik.
  Ministers… – het was niet de enige uitschuiver van Gatz in de voorbije weken.
  Zou hij het woord “cultuur” gehoord hebben vòòr hij minister werd?

  Doe vooral voort en kijk niet (te veel) achterom.
  Walter

 3. Spijtig,maar niet getreurd en doe voort met het brengen van de hemelse Psallentes klanken.

 4. Akkoord met opmerkingen. Vox luminis keuze was m.i. Wel een “brave” keuze… in vergelijking met de andere genomineerden.
  .

 5. Ik ben blij om te lezen dat ook de nominatie als een aanmoediging wordt beschouwd om gewoon door te gaan met ‘hemelse muziek’. Nogmaals gefeliciteerd!
  PS. Ik kijk nog altijd uit naar de cd’s.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: