Ruusbroec met ui en k

Psallentes te Ruisbroek, Ruusbroec 2018 met ondermeer Lisa De Rijcke

Het is volbracht: deze avond met enige Psallentes-zangeressen een muzikale ode gebracht aan de veertiende-eeuwse mysticus Jan van Ruusbroec. Geheel toepasselijk gebeurde dit te Ruisbroek, waar Ruusbroec logischerwijs ook geboren is.

Na afloop vertelde de burgemeester dat erover nagedacht wordt om de kerk van Ruisbroek een nieuwe bestemming te geven, misschien wel door van een deel ervan de muren weg te halen, zodat het een openbare ruimte wordt — één geheel met het pleintje naast de kerk. Afgezien van het feit dat dit betekent dat de mooie akoestiek van de kerk dan verloren zal gaan, lijkt ons dat nog niet eens zo’n slecht idee. Aan een leegstaande kerk heb je niets. Dat is zoiets als een stilstaande auto: een domme en dure sta-in-de-weg. De oplossing is dus, zoals auto-delen: kerk-delen!

In afwachting daarvan heeft Ruisbroek vanavond de ‘wereldpremière’ beleefd van nieuwe muziek op tekst van Ruusbroec. Dat ‘wereldpremière’ in de vorige zin tussen aanhalingstekens staat geeft aan dat we ons bewust zijn van het feit dat dat belachelijk klinkt. Laat ons gewoon zeggen dat het de eerste keer was dat van enkele uitgekozen teksten van Ruusbroec een nieuw gemaakte, gezongen versie weerklonk. Of onze Jan vanuit zijn graf goedkeurend lag te glimlachen, dan wel met zijn voet meewiebelde (of, godbetert, zich omdraaide), dat zullen we gelukkig nooit weten.

Tekst en foto Hendrik Jan Vanden Abeele

 

 

One thought on “Ruusbroec met ui en k

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: