Streepje Psallentes op Radio 1

Fillet Psallentes 6 juli 2017

Het gebeurt niet elke dag, maar vorige donderdag was Psallentes kort te horen op de Vlaamse Radio 1. Als inleiding tot een programma over de begijnen werd een streepje ‘O Sancta Mater Begga’ gedraaid, uit onze cd Beghinae. Koen Fillet, de gastheer, zei dat hij het erg mooi vond en ‘er bijna niet overheen’ durfde te praten.

Aan het begin van het programma werd Koen Fillet door zijn gast Mieke Felix op de vingers getikt omwille van het gebruik van het verkleinwoord ‘begijntje’. We kennen die ergernis, en begrijpen waarom vooral mensen die zich op de wereld van de begijnen hebben toegelegd dit te denigrerend vinden. Toch zul je ook hier, op deze site, hier en daar dat fameuze ‘begijntje’ of ‘begijntjes’ aantreffen. Onze verontschuldigingen daarvoor. We zijn in behandeling en nemen er pilletjes voor, maar omdat we eigenlijk niet echt het probleem zien, en het gebruik van het verkleinwoord uitsluitend liefkozend bedoelen, vrezen we dus blijvend aan die ergernis te zullen bijdragen. Het is sterker dan onszelf.

Het programma is hier te beluisteren (maar de link is wellicht niet eeuwig van toepassing).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: