23•04•2017 Ronse [B] Triptycha [continued]

Triptycha Psallentes De Rore 2017

Psallentes startte een tijd geleden met een langlopend project onder de noemer ‘Triptycha’ — drieluiken. Aanleiding was de vraag wat die engelen toch zouden zingen, op het Lam Gods van Van Ecyk. Omdat er redenen zijn om aan te nemen dat ze zowel gregoriaans als polyfonie zingen, bouwde Psallentes met vooral die twee elementen een reeks muzikale drieluiken, waarvan de eerste negen inmiddels verschenen op de cd Triptycha. Van in den beginne was het ook de bedoeling dit Drieluiken-systeem uit te breiden naar andere thema’s en andere periodes van de muziekgeschiedenis. Ter gelegenheid van het De Rore Festival in Ronse presenteren we nu twee nieuwe Triptycha rond de figuur van Cipriano De Rore, met muziek uit zijn beroemde mis Praeter rerum seriem (Triptychon #10), en een driestemmig Regina caeli (Triptychon #11). Zoals vrijwel alle componisten uit die tijd kunnen we zonder overdrijven stellen dat ook hij een bewondering had voor Josquin Desprez, en zich door hem liet beïnvloeden — de mis Praeter rerum seriem is overigens gebaseerd op een motet van Josquin. Daarom weerklinken in dit programma ook drie Triptycha rond Josquin (Triptycha #1, #4 en #9). Daarnaast kon natuurlijk ook Adriaan Willaert niet ontbreken (Triptychon #7). Willaert werd door De Rore opgevolgd als kapelmeester in Venetië.

Zondag 23 april 2017 om 16u in de Sint- Hermescrypte, Sint-Hermesstraat, te Ronse. Tickets via cultuur@ronse.be – 055 23 28 01.

Met de stemmen van Elisabeth Colson, Lisa De Rijcke, Lieselot De Wilde, Marion Kreike, Marina Smolders & Veerle Van Roosbroeck.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: