Lamentaties in Naarden [NL]

Psallentes Jerusalem Jerusalem Naarden 2017

Het uiterst aardige en sterk versterkte vestingstadje Naarden zal nooit meer hetzelfde zijn, nu we er met acht zangeressen van Psallentes op Goede Vrijdag en op Stille Zaterdag ochtendlijk ons programma ‘Jerusalem Jerusalem’ zongen. Bij de Goede Week horen lamentaties: de klaagzangen van Jeremias over de destijdse teloorgang van Jeruzalem — als stad, maar ook als samenleving. We deden dit in opdracht van de Nederlandse Bachvereniging, die niet veel meer dan een uur later in dezelfde ‘Grote Kerk’ te Naarden hun Matthäus-Passion lieten horen. Wie naar onze lamentaties kwam, kon zich meteen de juiste mindset vormen om ook de rest van de dag diep te laten inwerken.

Psallentes Naarden 2017

“Een sfeervol, zuiver, stil en eenvoudig gebeuren, vrijwel zonder beweging – maar niet onbewogen. Monotoon maar gedreven. Heel af en toe een streep virtuositeit (wanneer in een responsorium de melismes opflakkeren) en aan het eind van elke nocturne een deel van Josquin’s Miserere mei, Deus. Aan de luisteraar dan om de beleving van deze gebeurtenis in te vullen. Als het de verstilling teweeg kan brengen die wij voor ogen hebben, graag. Maar wil je er anders mee omgaan, net zo graag.” (Hendrik Vanden Abeele in de toelichting bij het programma.)

Psallentes Naarden De Meisjes

Zangeressen van dienst waren Veerle Van Roosbroeck, Amélie Renglet, Lisa De Rijcke, Sarah Abrams, Lieselot De Wilde, Barbara Somers, Elisabeth Colson en Marion Kreike.

2 thoughts on “Lamentaties in Naarden [NL]

Add yours

  1. Ik was er bij, in Naarden. Ademloos heb ik zitten luisteren. Zó puntgaaf, zó hemels was het. Na afloop had ik in een fors applaus willen uitbarsten, maar dat schijnt niet te mogen in een kerk… Maar weet dan, dames, dat jullie al die mensen in Naarden – en mij helemáál – een geweldige belevenis hebben bezorgd. Dank jullie wel!!
    Willibrord Ruigrok, Hilversum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: