B-Gu Ms 14 Introduction — The Ghent Altarpiece

[ENG] Some thoughts about a type of plainchant source that is possibly present in the Ghent Altarpiece (Van Eyck). This is about a fifteenth-century gradual from the Abbey of Saint Bavo in Ghent. The source itself is a few decades too young to be actually portrayed on the masterpiece, but I wanted to give an idea of one of the many possibilities that come to mind when looking at the books on the lectern of the singing angels. From september 2015 until april 2016 at the Ghent Caermersklooster, you can/could visit the temporary Ghent Altarpiece exhibition ‘Mystical Music’, where some eight movies similar to this one are on show. http://www.caermersklooster.be/en/exhibition_mystic_music

[NL] In dit filmpje overweeg ik welk type gregoriaanse bron er eventueel aanwezig kan zijn in het Lam Gods (Van Eyck). Ik presenteer hier een vijftiende-eeuws graduale uit de Sint-Baafsabdij te Gent. Het manuscript is enkele decennia te jong om daadwerkelijk afgebeeld te zijn op het Lam Gods, maar ik wou een idee geven van één van de vele mogelijkheden als het op de boeken aankomt die op de lessenaar van de zingende engelen liggen. Van september 2015 tot april 2016 kun/kon je in het Gentse Caermersklooster gaan kijken naar de tijdelijke tentoonstelling ‘Mystieke Muziek’, waar nog zo’n acht andere filmpjes zoals dit te zien zijn. http://www.caermersklooster.be/nl/tentoonstelling_mystieke-muziek

Hendrik Elie Vanden Abeele

Foto Lam Gods copyright Lukasweb.be
Foto’s B-Gu Ms 14 Gent Universiteitsbibliotheek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: