Missa Transfigurationis @ Musique en Wallonie

Missa Transfigurationis. Psallentes / Hendrik Vanden Abeele

Er is een nieuwe cd uit van Psallentes! Niet de eerste en niet de laatste dit jaar, maar dit juweeltje willen we je toch wel warm aanbevelen. Te zelfbewust? Oordeel vooral zelf. De cd, uitgebracht bij Musique en Wallonie, wordt dezer dagen verdeeld, en zal vanaf eind deze week in avant-première te koop zijn op het festival Laus Polyphoniae te Antwerpen. Overigens is deze cd opgedragen aan de nagedachtenis van Dirk Snellings.

[NL] Kort na de tweede wereldoorlog merkte de archivaris van de kathedraal van Doornik dat een belangrijk manuscript verdwenen was. Het bevatte gregoriaans en polyfonie, gemaakt tussen het einde van de vijftiende eeuw en 1602. Het kwam terug boven water in 2006. Een inscriptie op het achterste schutblad geeft de titel Libellus confraternitatis Transfigurationis Domini in ecclesia Tornacensi (Boekje van de broeders van de broederschap van Ons Heren Transfiguratie aan de Kathedraal van Doornik.) Sinds de herontdekking van het manuscript hebben studies (vooral dan het werk van Anne-Emmanuelle Ceulemans) de belangrijkheid ervan aangetoond, zowel op het historische als op het muzikale vlak. Dankzij deze opname van Ensemble Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele kunnen luisteraars de schoonheid van dit juweeltje ontdekken. Naast een anonieme polyfone mis en gregoriaans, is ook een Magnificat en een motet van Antoine de Févin te horen. Warm aanbevolen!

[FR] Peu après la seconde guerre mondiale, les archives de la cathédrale de Tournai eurent à déplorer la disparition d un manuscrit musical composé de plain-chant et de polyphonie, rédigé entre le XVe siècle et 1602. De manière inattendue, le recueil refit surface en novembre 2006 et réintégra les Archives et Bibliothèque de la cathédrale de Tournai. Une inscription sur la page de garde arrière qualifie l’ouvrage de Libellus confratrum Confraternitatis Transfigurationis Domini in ecclesia Tornacensi (Livret des confrères de la confrérie de la Transfiguration du Seigneur à la cathédrale de Tournai). Diverses études ont révélé l’intérêt exceptionnel de ce manuscrit, tant sur le plan historique que musical. L’enregistrement de l’ensemble Psallentes, sous la direction de Hendrik Vanden Abeele, permet de découvrir toutes les beautés de ce joyau.

[ENG] Shortly after the second world war, the archivists at the cathedral of Tournai noted with regret the disappearance of a musical manuscript made up of plainchant and polyphony, written between the 15th century and 1602. It unexpectedly resurfaced in November 2006 and was re-entered in the cathedral’s archives and library. An inscription on the back flyleaf gives the work the title Libellus confraternitatis Transfigurationis Domini in ecclesia Tornacensi (Little book of the friars of the Brotherhood of the Lord’s Transfiguration at the Cathedral of Tournai). Various studies have revealed the exceptional interest of this manuscript in both its historical and musical aspects. The recording by the Ensemble Psallentes, directed by Hendrik Vanden Abeele, enables listeners to discover all the beauties of this jewel.

4 thoughts on “Missa Transfigurationis @ Musique en Wallonie

Add yours

  1. Dear Mr. Ebinger, Thanks for your comment and for your interest in a Psallentes cd. The cd will be on sale this week and next week at the Laus Polyphoniae festival in Antwerp, but apart from that will only be available from mid-september on in shops and online. The official release date is 18 september. Ask for it in your local cd-store (label Musique en Wallonie). Good luck, and all the best! Hendrik

  2. Wat een verrrassende CD is dit. Voor mij ook nog eens hoe ik aan dit album ben gekomen. We hebben hier te doen met muziek voor het feest van de Transfiguratie, waar het gaat om de verheerlijking op de berg van Jezus (Mt 17,19; Mc 9,210; Lc 9,28-36, Jn 12,28-30). Veel muziek is daar niet voor en nu een hele CD. Het gaat om muziek uit een handschrift met gregroriaans en polyfonie uit de 15e en 16e eeuw van de broederschap van de Transfiguratie in Doornik. Het is een afwisselend repertoire, uit verschillende periode, met muziek van grote kwaliteit en uniek vanwege het onderwerp, de couleur locale. De toelichting van het boekje geeft ook inzicht in een stuk plaatselijke liturgie en wat een voorrecht dat dit handschrift bewaard is gebleven (gelukkig is het teruggevonden nadat het ruim 60 jaar kwijt is geweest). Psallentes geeft een prachtige uitvoering, de opname is heel mooi en het schijfje is gestoken in een prachtig vormgegeven en informatief boekje. Een waardevolle aanwinst van muziek uit de renaissance met – naar ik vermoed – louter wereldpremières.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: