Of Hendrik Vanden Abeele Musicus van het Jaar wordt?

Later op de dag weten we het: wie met de titel Musicus van het Jaar mag gaan lopen. Straks worden te Antwerpen de Klara’s uitgedeeld. De Vlaamse klassieke radio organiseert er het evenement ‘Klara in de Singel’. In de categorie Musicus van het Jaar strijden drie genomineerden voor de ultieme titel: Brussels Philharmonic, componist Luc Brewaeys, en ondergetekende, Hendrik Vanden Abeele.

Wie wordt het? Met één kans op drie en staande tegenover twee grootheden acht ik mijn kansen niet bijzonder groot. Daarom schrijf ik alvast mijn bedankingsbriefje, als genomineerde, dus ongeacht wat het uiteindelijk wordt.

Dames en heren, beste fans van Psallentes, beste Klara-sympathisanten, stemmers allerhande,

Dank dat u wel/niet (schrappen wat niet past) op mij stemde. Ik zeg graag aan wie het horen wil dat ik prijzen niet belangrijk vind, dat wedstrijden voor paarden zijn (arme beestjes), erkenning zo vluchtig is, succes altijd een beetje bijsmaak heeft. Maar ach, als je dan genomineerd bent, dan wil je toch gewoon winnen. Natuurlijke drift, denk ik.

Ik draag mijn nominatie op aan mijn gezin. Aan mijn vrouw Hilde, mijn dochters Heleen, Lies, Kaat, en aan de nagedachtenis van mijn zoon Bastiaan. Het lijkt een cliché omdat iedereen het zegt, maar het is gewoon waar: zonder hen zou dit alles niet mogelijk zijn.

Ik draag mijn nominatie op aan de zangers en zangeressen van Psallentes. Als ik mij nu en dan eens in de kijker werk met een of ander project, dan is dat in de eerste plaats aan hun inzet, hun enthousiasme en hun vakkennis te danken.

Ik draag mijn nominatie op aan jullie, het publiek van Psallentes, de volgers, de fans. We mogen nog zo krachtig willen zingen, we worden pas gehoord wanneer we beluisterd worden.

Ik draag mijn nominatie op aan de Vlaamse Gemeenschap, die Psallentes onlangs beloonde met een bijna-verdriedubbeling van de subsidies. Politieke uitspraken ga ik niet doen, over cultuursubisidies is allerlei te zeggen, maar feiten zijn feiten: dankzij de structurele steun kunnen we dingen doen die anders onmogelijk zouden zijn. Punt.

Psallentes is inmiddels dertien jaar oud, een echte puber dus. Ik hoop van harte dat we de komende vijf jaar tot een knappe jongvolwassene opgroeien, onderweg veel mooie dingen kunnen doen, en dat jullie mij/ons op die weg willen blijven steunen, volgen, aanmoedigen.

Psallentes is een organisatie die het gregoriaanse en polyfone erfgoed dat in manuscripten besloten ligt een nieuw leven wil geven. Het elixir dat we daarvoor gebruiken is alleen werkzaam als alle ingrediënten in de juiste dosering aanwezig zijn.

Ik kijk er naar uit mijn werk met Psallentes voort te zetten, en nodig iedereen die zich daartoe geroepen voelt graag uit, mij daarbij te helpen.

Dank aan allen,

Hartelijke groet

Hendrik

2 thoughts on “Of Hendrik Vanden Abeele Musicus van het Jaar wordt?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: