02•07•2022 Kortenberg [B] Stoomcursus gregoriaans

Is gregoriaans de bakermat van de westerse muziekgeschiedenis? Dat wordt wel eens gezegd, maar is dat echt zo? En hoe dan? Met Hendrik Vanden Abeele van ensemble Psallentes ga je een hele dag op zoek naar de gregoriaanse wortels van onze muziekwereld. 

We doen dat theoretisch — kijkend naar de verschillende bronnen van het gregoriaans vanaf de negende eeuw — maar ook praktisch. Jawel: in deze cursus wordt uitdrukkelijk gezongen! Denk je dat je niet kan zingen? Geen nood, deze dag staat open voor iedereen, ook voor mensen die nooit zingen. Je moet het alleen een beetje willen, dan komt het vanzelf goed. Wie kan spreken, kan zingen — zoiets.

In twee sessies krijg je de basis van het gregoriaans zorgvuldig ingelepeld. We bestuderen verschillende notaties van het gregoriaans, bladeren virtueel door talloze manuscripten, leggen ons toe op de verschillende gebruikte vormen en toonaarden, ervaren lijfelijk wat het is om in het Latijn te zingen. Doen!

Je kan deze dag bekijken als een ‘stoomcursus’, of ook een ‘101’. Staat open voor beginners én gevorderden. Iedereen kan er iets uit leren of meenemen…

Met dank aan UPC KU Leuven, Kortenberg.

[Zaterdag 2 juli 2022, Kortenberg, tussen 10u en 16u30. Een activiteit van Amarant in samenwerking met Psallentes. Meer informatie en inschrijven? Hier!]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: