Polyfonie in Poperinge

Psallentes was vandaag in Poperinge. We zongen boetepsalmen van Lassus, gregoriaanse lamentaties, en ‘de Miserere’ van Josquin. De Sint-Bertinuskerk gaf prachtig mee met onze meerstemmigheid, zo teder, breekbaar én accuraat gestalte gegeven door Veerle Van Roosbroeck, Sarah Abrams, Rob Cuppens, Elisabeth Colson en Rozelien Nys. Ook Jonathan De Ceuster had op het podium moeten staan, maar die zijn we helaas ‘onderweg kwijtgeraakt’. Spoedig herstel, Jonathan! We hebben je gemist!

Wat waren Lassus en Josquin toch geweldige componisten. Jammer dat ze niet gewoon naar eigen waarde geschat worden. Hoorde je de jongste tijd ook over Josquin dat hij ‘de Elton John van zijn tijd’, of ‘de Bach van zijn tijd’ was? Wat bedoelen ze daar toch mee? Van Bach zeggen we toch niet dat hij de Beethoven van zijn tijd was? Was Mozart de Stravinsky van zijn tijd? Ik zou zeggen: Josquin was de Josquin van zijn tijd. Psallentes is er trots op vandaag diens polyfonie in het mooie, vriendelijke en gezellige Poperinge te hebben kunnen zingen. Wat ons betreft hoef je daar de paus niet bij te betrekken — ja dat zag je misschien ook ergens. (Noot: twee van onze zangers kwamen uit Hasselt vandaag. Ze zaten een dikke zes uur in de auto. Op die tijd kan je bijna heen en terug naar Rome vliegen. Maar waarom zou je dat doen hé?)

Om maar te zeggen: het was weer de moeite vandaag. Met dank aan de mensen van CC Het Perron!

Foto en tekst Hendrik E A Vanden Abeele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: