(Geen) Stadsdrukte

Streepjes Josquin gezongen vandaag, in de Gentse Sint-Jacobs. Acht Psallentes-zangeressen (waarvan één debutante — als zangeres bij ons dan) hebben er twee keer de door ons zo verlangde verstilling en onthaasting helpen bewerkstelligen, door kalm en onverschrokken, gestaag en gefocust gregoriaans en polyfonie voor Goede Vrijdag te zingen. Goede Vrijdag? Goede Vrijdag?? Gaat de wereld nu echt helemaal naar de ******? Goede Vrijdag, dat is toch al maanden geleden? Tja, er zijn geen seizoenen meer, mevrouw.

We waren samen met Sollazzo-ensemble te gast op het mooie festival Meer Stemmig Gent. Alle vorige edities grepen plaats in en rond de Sint-Macharius, maar voor deze aflevering moest de organisatie uitwijken. Het werd de Sint-Jacobs. Rondomrond in stadsdrukte verzwolgen, maar binnen opvallend koel en kalm. Daar konden we dan twee keer voor een uitverkocht aantal ietwat gespreide stoelen (met mensen op hé, hahaha) zingen. Ik schat dat het de vijfde keer was dat Psallentes in de Gentse Sint-Jacobs zong, en opnieuw viel het ons op: wat een frisse, dragende, sfeervolle akoestiek. Zalig — maar het is dan ook voor dit soort muziek dat zo’n kerken gebouwd werden hé, of vice versa.

Ondergetekende was erg blij vandaag muziek te kunnen maken met Sarah Van Mol, Veerle Van Roosbroeck, Lisa De Rijcke, Sarah Abrams, Marina Smolders, Kerlijne Van Nevel, María Gil Muñoz en Elisabeth Colson.

Tussen de twee concerten kwamen we op straat bekenden tegen.

— Waar ga je naar toe?, vroegen we.

— Naar jullie concert, zeiden ze.

— Wat gaan we zingen, denk je?, vroegen we.

— Misschien ‘Quo Vadis’ van Josquin?

— Wat betekent dat?, vroegen we.

— Waar ga je naar toe?, zeiden ze.

— Nou, naar ons concert!, zeiden we!

— Wat gaan jullie zingen?, vroegen ze.

— Misschien ‘Quo Vadis’ van Josquin?

— Wat betekent dat?, vroegen ze.

— Waar ga je naartoe?, zeiden we.

— …

Hendrik Elie Vanden Abeele, 3-4 juli 2021

One thought on “(Geen) Stadsdrukte

Add yours

  1. enorm genoten van “live” hemelse stemmen van Psallentes en de gedreven dirigent, dankjewel Hendrik. het was een héél mooi concert, Anita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: