LASSUS (tijdelijk te bekijken op Klara)

Psallentes Brugge Lassus Griet Teck

Je kan dezer dagen de dagen van de dagen soms niet goed meer onderscheiden. (Zoals in de vorige zin, trouwens.) Is het ‘Thank God it’s Friday’ of ‘Saturday Night Fever’? En voor je het weet is het weer ‘Monday Monday’. Daarom hier een bericht over iets waar nog zekerheden in zijn: binnenkort vieren de christenen Pasen, dus dat betekent dat de Goede Week zal gaan beginnen. De ene week is de andere niet! En daarom kan je, als je wil, tijdelijk naar Griet Teck’s Lassus kijken, de documentaire film die zij maakte in het penitentiair complex van Brugge — alwaar Psallentes enige boetepsalmen zong. Ja dat is het thema van die psalmen: schuld en boete. En daarover praatte vervolgens Maud Seuntjens met enkele vrouwelijke gevangenen. Je kan dit alles zien op Klara’s site.

Als je even de drukte beu bent, het filmpje hier en het filmpje daar; als je het gevoel hebt dat de filmpjes en het online gedoe zich opstapelen als de boeken die je ooit hebt gekocht maar nog nooit gelezen, wel, laat dat dan even allemaal los, en kijk naar deze trage, intense film. Met unieke blik op wat het is om in een niet-zelf-gekozen-isolatie te zitten.

In 2021 zal je op verschillende plaatsen in Vlaanderen deze film kunnen komen bekijken, omkaderd met live uitvoering van (fragmenten uit) deze boetepsalmen van grootmeester Lassus.

Hendrik Elie Vanden Abeele, 3 april 2020

2 thoughts on “LASSUS (tijdelijk te bekijken op Klara)

Add yours

  1. dankjewel Hendrik, een sfeermoment in deze barre Corona-tijden. Hou jullie gezond ! Van harte, Anita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: