Messe de Tournai générale

Psallentes en Wim Henderickx 2020 Kortrijk Colors Messe de Tournai

Twintig jaar Psallentes gevierd vandaag, in de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk te Kortrijk, alwaar we met zes zangeressen van Psallentes de Messe de Tournai zongen. De mis werd ingebed in het nieuwe werk van Wim Henderickx: Colors. Dank en gelukwensen aan alle mede-musici van Ars Vocalis, Zimra en Kortijks Vocaal Ensemble! En aan Wim Henderickx zelf natuurlijk, en collega-dirigenten Diederick Glorieux en Hannes Vanlancker. Ook aan Joost Fonteyne past een woordje van dank en gelukwensen, aangezien het concert van vandaag zijn officiële afzwaaien was na elf jaar Festival van Vlaanderen Kortrijk.

Voor de niet onaardige prestatie de kaap van twintig jaar Psallentes te hebben bereikt, zou je denken dat we een flink feest organiseren, of zelfs een tournée générale. Dat zou leuk zijn, maar eigenlijk hoeft dat allemaal niet. We hebben andere prioriteiten. Mooie muziek maken, en muziek mooi maken, dat is onze missie, en daar gaan we elke keer opnieuw voor.

Op die twintig jaar tijd hebben we bijna tweehonderd (sic) verschillende projecten gepresenteerd, en enkele tientallen cd’s gemaakt, en honderden concerten gegeven, en concertreisjes door Europa en naar Noord-Amerika gemaakt. Dat was met zowel mannelijke als vrouwelijke zangers, die ik bij deze allemaal van harte dank — van de eerste tot de laatste.

In de komende maanden is het op het podium aan de rustige kant, maar achter de schermen werken we hard aan de voorbereiding van de toekomst. We nemen nieuwe cd’s op, en er komen er verschillende uit. Aan het eind van de zomer zijn we op het Festival van Utrecht met een ‘officiedag’, en na de zomer touren we onder meer met een programma rond muziek bij Van Eycks Lam Gods. Als je een fan bent van muziekvideootjes zal je binnenkort overigens je hart kunnen ophalen.

Ik dank iedereen in mijn en onze omgeving die de werking van Psallentes mogelijk maakt.

En onze dank uiteraard aan u allen: Het Publiek.

Onze uitvoering van de Messe de Tournai van deze avond te Kortrijk wordt opgedragen aan de nicht van één van onze zangeressen. Deze 34-jarige vrouw is deze avond in een auto-ongeluk overleden, net op het moment dat wij de Messe begonnen zingen.

Tekst en foto Hendrik Elie Vanden Abeele. Van links naar rechts Lisa De Rijcke, Amélie Renglet, Wim Henderickx, Sarah Van Mol, Kerlijne Van Nevel, Sarah Abrams en Elisabeth Colson.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: