Ook ik

Ook ik heb een verhaal van misbruik te vertellen. Sinds 2007 word ik emotioneel misbruikt door bazen en stafleden van [gecensureerd]. Alle klassiekers uit het handboek machtsmisbruik komen daarbij aan bod: liegen, manipuleren en isoleren, bedreigen en intimideren, en het leggen van de schuld voor wat er gebeurt bij het slachtoffer zelf.

Elf jaar lang al klaag ik deze onterechte en onrechtvaardige behandeling aan. De daders zelf heb ik veelvuldig en in alle toonaarden ter verantwoording geroepen — steeds zonder resultaat. Ik deed mijn verhaal bij verschillende personen en instanties binnen en buiten de instelling, maar ook dit leidde nooit tot het verlangde resultaat: herstel, eerherstel, een minimum aan gerechtheid.

Jarenlang ben ik hierom elk uur van de dag kwaad geweest. Ik kende langdurige periodes van zware depressie, met niet af te schudden gevoelens van mislukking, schuld, angst, frustratie, bitterheid en woede. Ik was langdurig werkonbekwaam, al zette ik altijd zo goed mogelijk door met mijn freelance-werk, voornamelijk voor het ensemble Psallentes. (Uit die activiteiten heb ik inkomsten die ik niet kan missen, en ik heb er ook een verantwoordelijkheid als werkgever.) Sinds 2010 word ik intensief begeleid door een therapeute.

Bij vrienden en collega’s vind ik vaak steun en begrip, al zijn er helaas ook velen die liever wegkijken als ze merken dat je een gevecht aangaat met de goden. Zo zijn tientallen van mijn vriendschaps- en werkrelaties verstoord of verbroken. En de werkplek zelf kan ik niet meer betreden — te veel trauma.

Je ziet mensen denken — of ze zeggen het je letterlijk — dat er aan een verhaal altijd twee kanten zijn, dat er geen rook is zonder vuur. Dat is zo: ik heb het vuur van het engagement, van betrokkenheid, van inzicht in hoe een organisatie vierkant draait, van ergernis om ondoordachte beslissingen, van verontwaardiging over mistoestanden. Ik ben zo naïef en zo dom geweest mijzelf niet tot ja-knikker te verlagen, maar integendeel weerwerk te bieden. Dat ik daarbij het deksel op de neus kon krijgen had ik nog enigszins kunnen verwachten, maar op de leepheid en het verraad waarmee dat gepaard ging was ik helemaal niet voorzien.

Niet zomaar ben ik dit bericht begonnen met de woorden ‘ook ik’ — Me Too. Onder die pijnlijke noemer zijn ons de laatste tijd talloze ontstellende verhalen ter ore gekomen over seksueel misbruik. Eerder hadden we ook de verschrikkelijke getuigenissen over kindermisbruik. Ik vind dat het nu hoog tijd wordt voor een nieuwe hashtag, weer een volgend thema, waarmee ook verhalen over klassiek machtsmisbruik het daglicht zouden zien. Dat soort misbruik, al is het niet van fysieke aard, heeft ook zeer ernstige gevolgen.

Ik vind dat er een nieuwe stijl van machtsgebruik moet ontstaan, of liever een nieuwe manier van samenwerken, met gedeelde verantwoordelijkheid, met veel minder tussenkaders, met veel minder commissies en vergaderingen, met schaalverkleining, met snel roterend leiderschap. Allemaal dingen die ons op weg kunnen zetten naar datgene waar velen onder ons dringend behoefte aan hebben: een vriendelijke, open, aangename, voldoening schenkende werkomgeving.

Hendrik Elie Vanden Abeele, 5 februari 2018

15 thoughts on “Ook ik

Add yours

 1. Ik bewonder je moed en je vasthoudendheid: ja gaat door met je verlangen, je droom te verwezenlijken ondanks dat de gebeurtenissen je getraumatiseerd hebben.
  Chapeau Hendrik!! Heel veel kracht en succes toegewenst !
  Koester je dromen en heel
  Je hart

 2. Mij is iets soortgelijks overkomen in 2010. Pas sinds kort lijken de scherpste kantjes eraf te slijten. Je verhaal is enorm herkenbaar. Goed en moedig om het hier te delen. Heel veel sterkte en veel succes met Psallentes ❤️

 3. Mijn grootste respect en sympathie voor dit initiatief Hendrik.
  Het is frustrerend dat ik naast morele steun wellicht niet meteen concreet wat kan doen.
  Ik weet uit persoonlijke ervaring hoe machteloosheid aanvoelt, machteloosheid wanneer men op je hart en passie trapt. – Geef niet op, jij en je ensemble zijn te waardevol.
  Sterkte.

 4. Respect voor dit persoonlijk betoog tegen machtsmisbruik. Hoop op veel begrip en steun van je Psallentes vrienden.Moge je troost vinden in de hemelse klanken van de prachtige muziek die uw ensemble brengt.

 5. Beste Hendrik, zovele zaken die je over jezelf schrijft herken ik zo duidelijk. Je engagement, geen “jaknikker” 🙂 …… en inderdaad…… dat heeft soms een averechts effect. Maar vele zaken die je hier neerschrijft heb ik ook nooit door jouw enthousiast werken als freelancer kunnen opmerken. Veel respect voor je openheid en hou je sterk en blijf je vuur doorgeven aan velen onder ons ………

 6. Beste Hendrik,

  Het doet me verdriet een dergelijk bericht van je te moeten lezen. Ik ken je als een zeer bevlogen musicus en docent, en het is treurig dat dit vuur hierdoor het risico loopt, of heeft gelopen, uit te doven. Het fijne kan ik hier niet van weten, maar het is duidelijk dat LUCA/Lemmens heeft gefaald jou als werknemer een veilige werkomgeving te bieden, en dat is heel ernstig.

  Ik wens je veel sterkte hierbij, en hoop je binnenkort weer eens te zien.

  Hartelijke groet,

  Niels Berentsen

 7. Met nederigheid lees ik jouw getuigenis. Zelf heb ik een soortgelijke ervaring, echter met meer drastische gevolgen. Geeft me moed om toch de strijd aan te gaan en me alsnog te engageren naar buiten te komen om herhaling te voorkomen.
  Bedankt!
  Ik wens je alle sterkte en ondersteuning! Hopelijk bereik je iets met je engagement en je loyaliteit. Want deze onvoorwaardelijke drijfveren heeft onze jeugd, onze toekomst, broodnodig.

 8. Ook ik, ook mijn vriend, ook in een cultuurhuis in Vlaanderen. Met als kers op de taart een beetje fysiek geweld, maar dat was eerlijk gezegd het minst van allemaal. Liever een paar keer tegen de grond gesmeten dan achteraf van je baas horen dat er niets eraan gedaan zal worden omdat er niets is gebeurd. Ik zou zó hele alinea’s uit jouw verhaal kunnen kopiëren en plakken. Anderzijds heb ik het geluk dat ik zelf geen muzikante ben en makkelijk aan werk buiten de sector geraakte. Heel veel respect voor je moed om dit allemaal te schrijven, en ik wens je nog veel sterkte.

 9. Gelukkig sta ik hier nu redelijk ver buiten, maar ik heb nooit begrepen dat diegene die er momenteel directeur is, dat die dat ooit geworden is. Uitgerekend de minst bekwame ‘pedagoog’ op mijn pad. Maar nog meer geschokt was ik dat aan dit ‘instituut’ een, voor zedenfeiten, veroordeelde docent ongestoord kon blijven lesgeven, een verbod hiertoe ten spijt. ach ach….
  goede moed beste Hendrik!

 10. Zulke ervaringen zijn geworteld in een breder onderwijslandschap dat – alle ronkende verklaringen en papieren hervormingen ten spijt – in de praktijk gebaseerd blijft op de hiërarchie van de school als instituut. Wie in dit theater – zo mogelijk van kleins af – zijn verwachte rol opneemt, zal er mogelijk in gedijen, of tenminste ‘zijn plaats’ vinden. De meer vrije geest zal er onvermijdelijk mee botsen. Ik ken zo nog wel meer voorbeelden… Lees dit als een compliment! Ik wens je veel moed en hopelijk fijne, nieuwe horizonten.

 11. Beste Hendrik,

  Het is choquerend om te weten dat een vriend en heel bijzonder artiest op zo’n ingrijpende manier op de proef wordt gesteld. Ik hoop dat de steunbetuigingen uiteindelijk kunnen leiden tot een verlichting voor jou en voor een verzachting van de zeden op onze campussen en misschien wel de hele muziekwereld. Bedankt om hiervoor op de barricades te klimmen, je bewijst iedereen hiermee een dienst.

 12. Veel Sterkte !!! ik heb het ook meegemaakt bij het vlaams radiokoor, met als resultaat dat de emotionele krop in mijn keel nooit meer verdwenen, is met alle gevolgen van dien.
  Geef niet op, er zijn nog veel andere waardevolle dingen in het leven . Het lemmensinstituut is niet gans de wereld. Put je kracht uit andere dingen zoals Psallentes. Werkgevers die hun werknemers kapot maken zijn de naam werkgever niet waard !!
  Hou je goed !!!

 13. Hendrik,

  Voor zoveel onrecht vinden we niet de juiste woorden… Je getuigenis is enorm moedig en hopelijk een steun en aanmoediging voor vele anderen.
  We willen er graag voor je zijn !

 14. Ik kwam hier toevallig terecht, maar was meteen mee. Je hebt groot gelijk, ook dit is een vorm van onrecht die nog veel te weinig aangekaart wordt. En er gaan zoveel mensen aan odnerdoor op de werkvloer… Dit mag ook wel eens meer odner de aandacht komen. Chapeau dat je volhoudt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: