Josquin Desprez’ Tu solus (live @ Vrije Geluiden)

Psallentes was recent op Vrije Geluiden (VPRO) om Hildegard von Bingen te zingen, maar dit is een YouTube-extraatje: Josquin Desprez’ motet Tu solus qui facis in een bewerking voor drie gelijke stemmen van Hendrik Vanden Abeele. Er ontbreken drie woorden in dat arrangement, we zijn ons daarvan bewust — aanvankelijk was het een foutje, maar we houden van foutjes dus hebben we het nooit gecorrigeerd. Laat het ons noemen een ‘tache de beauté’. Als je weet over welke woorden het gaat, laat dan een antwoord op dit bericht, hier op Psallentes.be. De eerste die het juist heeft krijgt een geschenk. Uitgesloten van deze wedstrijd zijn: zangers en zangeressen van Psallentes, professoren musicologie, scheppingsdeskundigen en astronauten.

5 thoughts on “Josquin Desprez’ Tu solus (live @ Vrije Geluiden)

Add yours

  1. Beste Jan, je hebt de prijs gewonnen! Proficiat. Als je me (via het contactformulier op deze site) je adres geeft, sturen we je enkele Psallentes-cd’s, waaronder de cd waar deze Tu solus op verschenen is. Hartelijke groet, Hendrik

  2. D’ung Aultre Amer is natuurlijk een chanson van Ockeghem. Daar heeft Josquin zijn Missa D’ung Aultre Amer op gebaseerd. Maar ik wist niet dat het chanson ook gebruikt was als cantus firmus voor het motet Tu Solus Qui Facis Mirabilia. Worden er in dat motet echt ook tekstuele fragmenten van het chanson verweven of gebeurt dat alleen in deze bewerking?

    1. Hallo Jan, jazeker, er zijn een paar woorden uit D’ung Aultre Amer in het motet voorzien, al kun je in het geval van deze muziek altijd discussiëren over het al dan niet echt de bedoeling zijn van het uitspreken van de woorden van de oorspronkelijke melodie. Hartelijke groet, en tot later! Hendrik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: