Bel was Mooi

Psallentes Bel 2017 Foto Nico Corten

Daar buiten is er terreur en nucleaire dreiging, mannen in pakken op postjes, en het grenzeloze cynisme en de zelfbediening van dwaze machthebbers klein en groot, maar daar binnen, in de kerk van Bel bij Geel, waren er deze avond zes mooie zangeressen van Psallentes, die samen met superorganist, prachtkerel en goede vriend Arnaud Van de Cauter, in aanwezigheid van een grote hoeveelheid Geels volk — inclusief zowel mevrouw de burgemeester als een van onze jongste Psallentes-offsprings (het snel groeiende baby’tje Lars) — een avondje gregoriaans en orgel ten beste hebben gegeven dat dankzij enerzijds een uitmuntende akoestiek en anderzijds een orgel van allerhoogste klasse (en verder ook dankzij een uitzonderlijk zorgzame organisatie (primeur: Thaise noedelsoep tussen raccord en concert), en natuurlijk ook dankzij de klasse, kennis en kunde van de zangeressen in kwestie) dat dankzij dus dat alles zonder meer een absolute topavond is geworden, die voor al dat lelijks uit het begin van deze prettig veel te lange zin een troostend en helend tegengewicht vormt, een tegengewicht dat de kracht heeft ons er minstens voor even weer bovenop en bovenuit te tillen — helemaal opgaand en oplevend in schoonheid en helderheid, in openheid en eerlijkheid (ach, mevrouw, zo zeldzaam geworden hé, maar ja, de oude Grieken waarschuwden ons al: hou je verre van macht, geld en roem, want wie dat nastreeft wordt achterbaks en oneerlijk), enfin dus opgaand en oplevend, om kort te gaan, in wat zonder meer het allerbelangrijkste is wat wij mensen elkaar te bieden (zouden moeten) hebben: vriendschap, en liefde. En samen muziek maken.

Het was dus fijn, daar te Bel. Te Bel of niet te Bel, daar ging het om! We kozen voor het eerste en we hebben er geen spijt van! Belt u ook eens! Alle Bellettrie ten spijt! Ja dat is met twee t’s ik heb het opgezocht!

De zangeressen van vanavond waren Lisa De Rijcke, Sarah Kaarsenblazer Abrams, Marina Smolders, Barbara Somers, Kerlijne Van Nevel en Rozelien Nys.

Hendrik Vanden Abeele, 15 (eigenlijk 16) september 2017

Foto boven: Nico Corten (met dank). Foto onder: Rozelien Nys (met dank); op die foto van links naar rechts: Barbara Somers, Hendrik Vanden Abeele en Arnaud Van de Cauter.

Psallentes Bel 2017 met Arnaud Van de Cauter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: