Geopend staat netjes

Salzinnes Antiphonal Psallentes Halifax

Donderdagavond 4 mei 2017 is in de Art Gallery of Nova Scotia te Halifax, Canada, de tentoonstelling opengegaan die de (figuurlijke) spotlights zet op het zogenaamde ‘Salzinnes Antiphonal’. Dat is een zestiende-eeuws antifonarium (een boek dat gezangen voor het officie bevat) afkomstig uit Salzinnes bij Namen. Er was grote belangstelling: iedereen wou wel eens naar een boek kijken dat stukken ouder is dan Canada zelf. Het Alamire Digital Lab heeft vorige maand hoge-resolutie-foto’s genomen van het hele manuscript (ze zijn via IDEMdatabase.org te bekijken), en op de tentoonstelling weerklinkt onophoudelijk het gregoriaans van Psallentes. En dat zes maanden lang. De suppoosten en technici zeggen nu al dat ze het allemaal helemaal van buiten kennen — en dat ze het zalig vinden.

Hendrik Vanden Abeele, Halifax, 4 mei 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: