O bol, verhevene van rok en rol

Prachtig artikel in De Groene Amsterdammer van enige dagen geleden. Het stuk van Marcel ten Hooven, met de titel ‘O bol, verhevene van rok en rol’ gaat over muziektheaterensemble De Veenfabriek, en meer bepaald over hun nieuwste productie Tulpmania. Met De Veenfabriek ben ik gelukkig een beetje vertrouwd, want nog maar onlangs hebben we met Psallentes met hen samengewerkt voor de groots opgezette Dies Natalis van de Universiteit Leiden — een feest voor 440 jaar universiteit.

Voor de productie Tulpmania schreef Saskia De Jong tekst, waarvan een heel klein fragmentje in De Groene Amsterdammer werd afgedrukt:

O BOL,

Verhevene van rok en rol

Een en al romp, van geestgrond vol

O buik, o bal,

O rondedans, o kettingzang

(—)

O baar, ontgroen, ontboezem ons

O spleet, o rijp,

O boezem barst, o bom

O zaad, o spat

O sprong, o kramp

O zwel

(—)

O spruit strek uit, o spruit strek uit

O rok rol uit

O vlezig lijf ontsluit je pluim.

Prachtig, vond ik, maar vooral: het deed me (ondermeer vanwege de veelvuldige acclamaties ‘O’) onmiddellijk denken aan de extatische poëzie van Hildegard von Bingen. Meer nog, als vanzelf begon ik de tekst te zingen op de melodie van één van Von Bingen’s stukken, het Favus distillans. Het was een merkwaardige situatie: het leek wel alsof die tekst van De Jong op de melodie van Von Bingen was geschreven.

Dus heb ik meteen maar tekst en muziek uitgeschreven, het blaadje bij het begin van een repetitie (voor een ander project) uitgedeeld aan de Psallentes-mannen, en we namen het meteen op. Ook ben ik even met mijn camera langs enkele tulpen gelopen in de Kruidtuin hier in Leuven, en met de functie ‘vertraagd’ (slow motion, zouden we vroeger gezegd hebben) was mijn filmpje meteen klaar.

Ik moet er op drukken dat dit project een persoonlijke reflectie is op het artikel in De Groene Amsterdammer, en dat het niets met de productie Tulpmania te maken heeft. Uit bewondering voor het ritme en de kracht van dit tekstfragment, en vanuit mijn fan-schap jegens Paul Koek, heb ik dus dit puur esthetische, onbelangrijke dingetje voor hen gemaakt.

Niet te veel samenhang zoeken tussen beeld en muziek. Je ziet de tulp in volle glorie, terwijl het tekstfragment zelf eigenlijk over de bol als moeder van de tulp gaat.

Hendrik Vanden Abeele, 29 april 2015

One thought on “O bol, verhevene van rok en rol

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: