The Torstuna Missal Project

Psallentes en Gemma Torstuna project Karin Strinnholm Lagergren en Hendrik Vanden Abeele

[ENG] Psallentes is proud to announce a collaboration with Swedish early music group Gemma. For this occasion, Psallentes and Gemma together are directed by Karin Strinnholm Lagergren. It is the first time in Psallentes’ history that the ensemble is not directed by its founder Hendrik Vanden Abeele (he is only taking some photographs, and will be producing the forthcoming cd). The project is called ‘Torstuna Missal’, referring to the parish church of Torstuna in the province Uppland in Sweden, where fragments of a 1350 French missal were found. From this missal 67 leaves are preserved, which will be published as a facsimile edition. A cd (Psallentes and Gemma) will accompany the book. The recording itself is scheduled for the end of october 2014, in Sweden. Nice!

Torstuna project Psallentes and Gemma Karin Strinnholm Lagergren en Hendrik Vanden Abeele

[NL] Het is met trots dat Psallentes de samenwerking aankondigt met het Zweedse ensemble voor oude muziek Gemma. Bij deze gelegenheid wordt Psallentes met Gemma samen geleid door Karin Strinnholm Lagergren. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Psallentes dat het ensemble niet wordt geleid door Hendrik Vanden Abeele. (Hij neemt wel wat foto’s, en zal de productie van de cd ter harte nemen.) Het project is vernoemd naar het Torstuna Missaal. Torstuna is een parochiekerk in de Zweedse provincie Uppland, waar fragmenten van een Frans missaal uit 1350 werden gevonden. De 67 folio’s die bewaard zijn gebleven worden gepubliceerd in een facsimile editie. Met dat boek wordt dus ook een cd uitgebracht, waarvan de opnames gepland zijn voor oktober 2014, in Zweden. Cool! (“Cool” is dus de Nederlandse vertaling van het Engelse woord “Nice”.)

Torstuna project Psallentes and Gemma Karin Strinnholm Lagergren en Hendrik Vanden Abeele

 

Torstuna project Psallentes and Gemma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: