Voetbal, auto’s en bier

Aan het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid

Ik heb er grote moeite mee dat er in de verslaggeving rond het Wereldkampioenschap voetbal op de Belgische televisie na elke speelhelft van elke wedstrijd reclame gemaakt wordt voor auto’s, en vervolgens in de praatprogramma’s ook voor bier (via de sponsoring). ‘Supporters weten waarom’, heet dat. Wel, ik weet alvast helemaal niet waarom. Als je er op doordenkt, is dat verschrikkelijk. De wekenlange conditionering op de combinatie agressief voetballen, auto rijden en bier drinken is hallucinant. Op het veld zelf wordt doorgaans ruw, agressief, ‘mannelijk’ gespeeld — het is niet om aan te zien eigenlijk. Vervolgens wordt onmiddellijk na dat soort van gedrag reclame gemaakt voor een flitsende auto, ik geloof met de slogan ‘the power to surprise’. Ik ben ook al hevig tegenstander van zo’n formuleringen. Een auto moet geen ‘power’ hebben, en al helemaal niemand ‘verrassen’. En ten slotte wordt in die macho mannenwereld dan ook nog eens de lust tot het drinken van bier gemaximaliseerd. Als je de uitzinnige supporters zag die gisteren na (en ook al voor) de tweede match van de Belgen werden geïnterviewd, dan bleken die allemaal flink boven hun theewater. Hoe gaan zij midden in de nacht naar huis? Ongetwijfeld niet met de trein. Ik vind het verschrikkelijk, akelig, een schande. Ik weet niet wat jullie hieraan kunnen doen, waarschijnlijk niet veel, maar misschien is er vanuit jullie instituut te denken aan een ‘boodschap van algemeen nut’ waarin uitdrukkelijk opgeroepen wordt om niet te drinken en te rijden? En dan liefst met een heel duidelijk filmpje. In elk geval vind ik het hoog tijd dat er tegen drinken en rijden nog veel strenger wordt opgetreden, maar niet alleen dat: er moet een heel ander soort conditionering plaatsgrijpen, weg van de combinatie hard voetballen, hard rijden en hard drinken. Gisteren nog werd een jonge moeder doodgereden door een dronken chauffeur. Haar drie kinderen, die in de auto zaten, vragen zich af waarom. Weten de supporters het?

Met dank en vriendelijke groet

Hendrik Vanden Abeele (in eigen naam)

One thought on “Voetbal, auto’s en bier

Add yours

  1. geef de mensen inderdaad: brood en spelen en ook nog bier – de tijden
    veranderen niet. Zo kunnen ze ook de ellendige politiek vergeten. Enfin,
    wij luisteren enkel naar Psallentes en nog andere muziek – dat verzacht
    de zeden is het niet?
    Groeten van Jean en Marika Mertens

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: