[PRESS] ‘este extraordinario concierto’

15380443_10211416840406134_6550989183569618662_n

Hoe is je Spaans? Test het met onderstaande link naar het nummer 324 van het muziek-tijdschrift Scherzo. Wat fijn te lezen dat recensent José Antonio Cantón woorden van lof en bewondering tekort komt om de ervaring te beschrijven die hij had toen hij de zes zangeressen van Psallentes hoorde zingen. Het ervaren van de grootsheid van het gregoriaans in al zijn expressieve puurheid was een privilege voor de toehoorders en een genot voor de musicoloog (‘un privilegio para el oyente y un gozo para el musicólogo, que pueden apreciar la grandeza del canto llano desde una sobrecogedora pureza expresiva’). Hm, ja, mijn Spaans is ook van meer dan twintig jaar geleden hé. Dat prachtige woordje ‘sobrecogedora’ heb ik niet eens vertaald, en misschien is het wel de kern van de zin. Het is zoiets als ‘verrassend’ en ‘aangrijpend’, zelfs ‘angstaanjagend’ — maar we verkiezen uiteraard de eerste twee mogelijkheden.

En nog van die dingen dus (lees meer hier), met als besluit dat dit in de twintigjarige geschiedenis van het Festival de Música Antigua Úbeda y Baeza tot de memorabelste concerten mag gerekend worden (‘este extraordinario concierto, que se instala con mérito propio entre los memorables en la historia del Festival’). Nou!

Hendrik Vanden Abeele, 7 december 2017

Foto: Scherzo.

One thought on “[PRESS] ‘este extraordinario concierto’

Add yours

  1. 7 december 2017 – Hendrik zoals we hem kennen: muzikaal blijven steken in de middeleeuwen maar toch zijn tijd vooruit 🙂 Goed gedaan, Hendrik, en zangeressen natuurlijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: