24•08•2017 Antwerpen [B] Salzinnes Saints @ Laus Polyphoniae

Ave Psallentes Salzinnes Saints

Laatavondlijk ter Sint-Andrieskerk Antwerpen, volgende donderdag 24 augustus 2017 om 22u15, de Europese première van Salzinnes Saints. Negen zangeressen van Psallentes leggen zich toe op een zestiende-eeuws manuscript uit Salzinnes bij Namen — een mooi gregoriaans handschrift dat zich nu in Canada bevindt, meer bepaald in Halifax, Nova Scotia. Daar gaan we precies een maand later overigens ook de Canadese première van dat programma geven. O ja, en de trouwe volgers van deze nieuwsberichten weten intussen dat hiervan ook een cd beschikbaar is! Tickets hier.

[ENG] The sixteenth-century Salzinnes Antiphonal originates from the Cistercian abbey of Salzinnes near Namur, in present-day Belgium. It is now housed at the Patrick Power Library, Saint Mary’s University, in Halifax, Nova Scotia, Canada. The Belgian chant ensemble Psallentes explores the Sanctoral section of the   — with music for the Virgin Mary and for saints including St. Andrew, St. Agnes, St. Agatha, St. Roch and St. Hubert. These comprise the finest plainchant, taken from an exceptional  manuscript, and exquisitely performed.

[FR] L’antiphonaire de Salzinnes, datant du XVIe siècle, provient de l’abbaye cistercienne de Salzinnes, près de Namur, en Belgique actuelle. Aujourd’hui, le manuscrit est conservé à la Patrick Power Library de la Saint Mary’s University de Halifax (Nova Scotia), au Canada. L’ensemble belge Psallentes exploite le sanctoral – avec de la musique pour la Vierge Marie et pour des saints comme André, Agnès, Agathe, Roch et Hubert. Le plus beau plainchant, renfermé dans un manuscrit exceptionnel, et chanté avec raffinement.

[NL] Het zestiende-eeuwse Salzinnes antifonale is afkomstig uit de cisterciënzerinnenabdij van Salzinnes bij Namen, in het huidige België. Het manuscript bevindt zich vandaag in de Patrick Power Library van Saint Mary’s University, in Halifax (Nova Scotia), Canada. Het Belgische ensemble Psallentes ontgint het Sanctorale-gedeelte van het manuscript — met muziek voor de Maagd Maria en voor heiligen als Andreas, Agnes, Agatha, Rochus en Hubertus. Het mooiste gregoriaans, genomen uit een bijzonder manuscript, en met verfijning gezongen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: