29•06•2017 Peer [B] Hendrik Vanden Abeele solo

 

27_M40_CANTIGAS INSTR ORGANETTO

Donderdag 29 juni 2017 in Peer, Deusterkapel: Hendrik Vanden Abeele solo (zang en organetto)

STELLA SPLENDENS
Liederen uit de Mariale devotie — gezongen en gespeeld

In ‘Stella splendens’ laat Hendrik Vanden Abeele liederen horen uit het rijke repertoire van de Mariale devotie. In de wereld van het gregoriaans was Maria al van in de vroege middeleeuwen een bron van inspiratie, maar het is pas in de veertiende en de vijftiende eeuw dat de liederen die haar en haar kwaliteiten bezingen haast niet meer te tellen zijn. We hebben de verzamelterm ‘liederen’ gebruikt, omdat het om muziek van diverse pluimage gaat: antifonen, responsoria, hymnen, sequensen… Vooral in die laatste categorie was de muzikale creativiteit groot, waarbij vele sequensen een vast stramien volgen: rijmschema’s, muzikale motieven die dat rijm weerspiegelen, dramaturgische opbouw doorheen het stuk. Naar inhoud en muzikale uitwerking dus een dankbaar onderwerp voor een avond laatmiddeleeuwse muziek, van gregoriaans over fragmenten uit het Llibre Vermell de Montserrat tot de nieuwe muziek van de Ars Nova toe. Hendrik Vanden Abeele zingt, en bespeelt het organetto.

Tickets hier.

Afbeelding: Cantigas de Santa Maria (Real Biblioteca de San Lorenzo de El Escorial, j.b.2)

One thought on “29•06•2017 Peer [B] Hendrik Vanden Abeele solo

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: